Video/Bergmanova 'Žeđ' i dokumentarac 'Priča za odrasle' večeras u 20:10 na Cinema TV

Istospolna ljubav u filmu 'Žeđ' velikog Ingmara Bergmana

Mediji 26.01.15, 14:30h

Istospolna ljubav u filmu 'Žeđ' velikog Ingmara Bergmana
'Žeđ' Ingmara Bergmana je film poznat, između ostalog, i kao jedno od prvih ostvarenja poratne evropske kinematografije sa eksplicitno homoseksualnim likom. Dokumentarac 'Priča za odrasle' Mirjane Zoranović je emotivan prikaz fragmenata iz svakodnevnice djece bez roditeljskog staranja

 

 

U ciklusu 'Zlatne godine' u okviru kog Cinema TV u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo prikazuje najbolja dokumentarna ostvarenja iz perioda kada se paralelno razvijala Bosna i Hercegovina i njena kinematografija, večeras se prikazuje ''Priča za odrasle'' dokumentarac višestruko nagrađivane autorice sa preko 20 filmova u vlastitoj biografiji, prerano preminule Mirjane Zoranović. Osim što film donosi fragmente iz svakodnevnice djece bez roditeljskog staranja, smještene u domu za nezbrinutu djecu, film, kao i većina iz pomenutog ciklusa, donosi duh jednog drugačijeg, pomalo zaboravljenog vremena.

 

 

 

 

Drama ''Žeđ'' Ingmara Bergmana temelji se na istoimenom romanu Birgit Tengroth. Protagonistica, čiji lik tumači Eva Henning je Rut, žena koja se zajedno sa mužem Bertilom (koga glumi Birger Malmstein) vraća sa odmora u Italiji putujući vozom kroz ratom opustošenu i osiromašenu Njemačku, što joj budi sjećanja na traumatične događaje iz vlastite prošlosti.

 

 

Radnja, prikazana kroz flashbackove, pokazuje kako je Rut njen bivši ljubavnik prisilio na abortus i tako učinio sterilnom, a nakon čega je njena najbolja prijateljica Valborg (koju glumi Mimi Nelson), zgađena muškarcima, postala lezbijka.

 

 

 

 

Lezbijski sadržaj u samoj Švedskoj, koja je nekoliko godina ranije bila dekriminalizirala homoseksualnost, nije izazvao velike kontroverze; u drugim zemljama je 'Žeđ' zbog svoje "izopačenosti" izložen cenzuri i zabranama i prikazivan sa godinama zakašnjenja.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

BLIN
KOMENTARI