DEPO PULS / Da li ste za legalizaciju prostitucije u BiH?

Čitaoci poručuju: 'Ku*ve treba strijeljati, a zagovornici nek' pošalju svoje majke, sestre i kćerke!!!'

Hronika 26.01.15, 16:08h

Čitaoci poručuju: 'Ku*ve treba strijeljati, a zagovornici nek' pošalju svoje majke, sestre i kćerke!!!'
''Da li ste za legalizaciju prostitucije u BiH?'' pitanje je koje je protekle sedmice DEPO Portal postavio svojim čitateljima. Međutim, u odnosu na protekle ankete, broj onih koji su glasali je znatno manji, što pokazuje da Bosanci i Hercegovci baš i ne vole da odgovaraju na teme koje od njih traže promišljeno i argumentovano zauzimanje stava

 

 

Više od pola ukupnog broja ispitanika, njih 53,75 posto, na naše anketno pitanje odabralo je odgovor „ne, nikada“, dok je 30,63 posto onih koji su za legalizaciju i zakonsku regulaciju prostitucije. Iako je bilo ponuđeno još nekoliko odgovora koji su precizirali koji segment bi trebalo kažnjavati ili ne, velika većina ispitanika odabrala je jedan od dva navedena odgovora.


Ipak, među onima koji su glasali u našoj anketi, bilo je i onih koji su imali potrebu da u komentarima obrazlože svoj stav.


Protivnici su bili vrlo "riječiti" kada su iznosili svoje mišljenje, a među njima je i komentar bivšeg (kontraverznog) kandidata za načelnika Općine Zenica Mirada Hadžiahmetovića koji je prije dvije godine skinut sa izborne liste zbog porno sadržaja koje je svojim glasačima nudio na svojoj stranici... Nesuđeni zenički gradonačalnik u međuvremenu je očito promijenio stavove i napravio radikalan zaokret, pa sada misli ovako:

mirad-hadziahmetovic
Kontraverzni kandidat za načelnika Zenice poručuje: Treba strijeljati ku*ve kao najveće zlo društva!

 

NE! Treba strijeljati ku*ve kao najveće zlo društva. Umjesto da se je*u sa svojim vršnjacima je*u se s nekim staronjama za keš i onda se fale vršnjacima kako imaju love. Zbog toga mladi dečki umjesto da budu ljubavnici moraju bit kriminalci kako bi došli do 50 KM za jednu pišljivu je*ačinu. Matematike je jasna, koliko ima ku*vi u državi, toliko ima i kriminalaca, a posljedično toliko je manje ljubavnika.“, jedan je od komentara.

 

Među komentarima našli su se i ovakvi stavovi: 


Daaa, al' prvo zagovornici da pošalju svoje matere, sestre, kćerke i žene koji mjesec dva (naravno za početak free) radi moralne podrške i omasovljavanja istog da se vidi da li ta legalizacija je usitinu ono što i treba ovom društvu... Fataj se lopate i radi nešto korisno a gluposti ostavi onima koji nemaju mozga u glavi.„, kaže drugi komentar.


Jedna od pobornica legalizacije prostitucije bila je konkretnija, pa je obrazložila:


Legalizovanjem prostitucije dobija se sljedeće:
- svaka osoba koja se bavi prostitucijom moraće da se redovno kontroliše na spolno prenosive bolesti
- svaka osoba koja se bavi prostitucijom biće zakonom zaštićena
- državi će se plaćati određeni porez (bilo to da je u pitanju individualac ili firma) što dovodi do punjenja budžeta
- biće smanjeno prisiljavanje žena na prostituciju
.“


Ipak, suludi odgovor neistomišljenika nije trebalo dugo čekati: 


Glupost! Ku*ve se mobilišu tako da neku lijepu curicu makro pita: Jel ti tata pogin'o u ratu?, i ako ona kaže jest', zvizne joj dva šamara i kaže: Sa'š se jebat za mene,a ja ću naplaćivat'! - E legalizacija prostitucije znači da će makro ovo radit legalno. - VI KOJI STE ZA LEGALIZACIJU TAKVOG BIZNISA STE BUDALE AKO MISLITE DA ĆE KU*VE ZA TAKAV LEGALNI BIZNIS DOLAZIT' SA MJESECA, PLAĆAT' SVE POREZE ITD. KU*VE ĆE BITI VAŠE MAJKE I ĆERKE, JE*AT ĆE SE DA NE BUDU PREBIJENE I ZLOSTAVLJANE, A MAKROI ĆE UZIMAT' PARE I NARAVNO DA NEĆE PLAĆAT' POREZ!“.

 

Pitanje legalizacije prostitucije još uvijek je "vruća" tema i u svijetu, a generalnog stava i dalje nema. Dok je jedna grupa zemalja poput Njemačka, Austrije, Mađarske ili Holandije legalizovala i regulisala prostituciju, druga grupa država poput Francuske ili Velike Britanije zabranjuje otvaranje bordela i razvoj prostitucije kao industrije, ali toleriše individualno pružanje seksualnih usluga za novac.

 

Ono što će većini građana BiH vjerovatno predstavljati iznenađenje jeste da je jedna od država u kojima je prostitucija legalna i Turska, i pored konzervativnih politika koje u zadnjih petnaestak godina u ovoj zemlji provodi Tayyip Erdogan. U Švedskoj, Norveškoj i Rumuniji pak, prostitucija ne samo da je ilegalna, nego će u slučaju plaćanja za seksualne usluge zakonske posljedice morati snositi osoba koja plaća za usluge, a ne ona koja ih pruža.

 

Iako u BiH ovo pitanje još nije došlo na dnevni red, za očekivati je da će se u budućnosti i na ovim prostorima morati zauzeti zvanični stav prema problemu na koje ni bh. društvo nije imuno.  

 

anketa-prostitucija

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI