Reakcije nakon izbora u Grčkoj

Trijumf Syrize uzdrmat će Evropu do korijena: 'Vrijeme je da sjever počne slušati jug!'

Front 26.01.15, 07:59h

Trijumf Syrize uzdrmat će Evropu do korijena: 'Vrijeme je da sjever počne slušati jug!'
Budući premijer Aleksis Cipras, lider Syrize, dobio je mandat da sprovede ogromne promene i ublaži dosadašnje mjere

 

Zapadni mediji i agencije ocijenili su u prvim reagovanjima da će pobjeda ljevičarske partije Syriza u Grčkoj uzdrmati Evropu do korijena, ali potresti i globalna tržišta, javlja Tanjug.

 

Pobjeda Syrize predstavlja odluku naroda da odbaci stroge mjere štednje, koju treba poštovati, navodi britanski Guardian i ocenjuje da će ta pobjeda uzdrmati do korijena Evropu.

 

Podsjetivši da su Grci šest godina protestovali protiv krute discipline evrozone, londonski dnevnik ističe da su građani, posebno srednja klasa, konačno izgubili strpljenje i odbacili politiku strogih mjera štednje vlade premijera Antonisa Samarasa i opredijelili se za ljevicu.

 

"Posljedica toga jeste da prošlost više ne može da služi kao pokazatelj budućnosti, bar ne u Grčkoj, a možda ni u drugim dijelovima Evrope", piše u uvodniku.

 

Budući premijer Aleksis Cipras, lider Syrize, dobio je mandat da sprovede ogromne promene i ublaži dosadašnje mjere.

 

"Pitanje i za Grčku i za Evropu jeste šta će se sada dogoditi. Niko još nema odgovor na to", piše u tekstu.

 

Prema listu Guardian, glavno pitanje biće da li nova vlada u Atini i međunarodni kreditori mogu da nađu zajednički interes za postizanje dogovora koji će zadovoljiti i Grke i ostatak evrozone, posebno Njemačku, a da pritom ne izazove efekat domina širom zone eura ako i druge zemlje potraže slična rješenja.

 

Takav ishod najviše će zavisiti od Njemačke, koja se i dalje pretvara da evrozona može da uspije jedino ako nastavi s fiskalnom ispravnošću, koja je zapravo i izazvala politički potres u Grčkoj, ocjenjuje list.

 

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel to neće biti nimalo lako, ali ako u Grčkoj i ostatku evrozone ne dođe do porasta potrošnje, cijela Evropa mogla bi da se suoči sa ovakvim ili još gorim izazovima, upozorava Guardian.

 

"Novi početak nije potreban samo Grčkoj, već cijeloj zoni eura. Vrijeme je da sjever počne da sluša poruke koje stižu s juga", zaključuje dnevnik u uvodniku.

 

I zapadne agencije ukazuju na to da je pobjeda Syrize zabrinula međunarodne kreditore pošto bi mogla da označi preokret u Evropi, gdje populističke partije i u nekim drugim zemljama najavljuju kampanje protiv mjera štednje, kao i da dovede u pitanje opstanak Grčke u zoni eura.

 

Reuters navodi da će Cipras biti prvi premijer neke članice eurozone koji se otvoreno protivi uslovima koje su EU i MMF nametnuli tokom ekonomske krize.

 

"Njegova očekivana pobjeda povećava izglede i za skori ulazak u klinč s vladom njemačke kancelarke Angele Merkel, a mogla bi da dovede u pitanje i distribuciju naredne tranše više od sedam milijardi eura međunarodne pomoći Grčkoj", ocjenjuje britanska agencija.

 

Slogan Ciprasove kampanje "Nada se vraća!" očigledno je privukao birače, iznurene od mjera štednje poslije šest godina krize koja je rezultirala porastom stope nezaposlenosti na 25 odsto i straha miliona Grka od siromaštva.

 

Associated Press (AP) ocjenjuje da bi pobjeda Syrize mogla da izazove potrese na globalnim tržištima i dovede u pitanje ostanak Grčke u zoni eura.

 

Cipras je, kako podsjeća američka agencija, obećao pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavio da će tražiti otpis velikog dijela duga od 240 milijardi eura. On je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

 

Ukoliko nova vlada u Atini ne nađe rješenje u dogovoru s kreditorima, Grčka bi mogla da se suoči s bankrotom, ocjenjuje AP.

 

Agencija France Presse (AFP) upozorava da pobjeda Syrize utire put i drugim partijama širom Evrope koje se protive mjerama štednje, poput španskog Podemosa.

 

Lider pokreta Podemos Pablo Iglesias poručio je, poslije proglašenja pobjede Sirize, da se nada vraća, a strah nestaje.

 

"U Grčkoj večeras to svi znaju. Nadamo se da ćemo i mi u Španiji uskoro čuti takvu vijest", rekao je sinoć Iglesias pred oko 8.000 pristalica okupljenih u Valensiji, prenio je AFP.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI