Analiza: Teško je biti prorok u BiH...

Vahid Šehić: Politika se opet svodi na podjelu plijena, ministarskih mjesta i javnih funkcija...

Hronika 25.01.15, 15:38h

Vahid Šehić: Politika se opet svodi na podjelu plijena, ministarskih mjesta i javnih funkcija...
I u naredne četiri godine u FBiH mogao bi se ponoviti scenario od 2010. do 2014. godine i političke turbulencije, smatra Vehid Šehić, politički analitičar i predsjednik Foruma građana Tuzle, piše bh. novinska agencija Patria

 

On navodi da je i nakon ovih izbora jasno da je politika i dogovor kod većine političkih stranaka podjela plijena, ministarskih mjesta, funkcija u javnim preduzećima, što sve usporava BiH kao državu.

 

- Imamo primjer u RS da su brzo završili konstituisanje vlasti i prema rokovima Izbornog zakona, dok se u FBiH ne poštuje ni Izborni zakon ni Ustav FBiH ni Ustav BiH. Ne postoji ustavni patriotizam, ulazimo u jednu tešku situaciju i ona je otežana i zbog toga što smo u jednoj teškoj ekonomskoj krizi koja neminovno dovodi do socijalne krize – pojašnjava Šehić.

 

Šehić je mišljenja da političari nemaju odgovor na socio-ekonomske izazove i da ih je strah budućeg vremena pa je to možda jedan od razloga što među njima ne postoji politika volje i povjerenja.

 

- Ulazimo u period gdje se može očekivati i određena doza revolta građana. Jer doći će u pitanje isplata penzija, obaveze iz budžeta prema korisnicima. Veliko je nezadovoljstvo širom BiH. Koliko vidim, nema nikakvog programa za izlazak iz krize  - kaže Šehić.

 

S druge strane, on ističe, da je najveća odgovornost na onima koji su dobili povjerenje građana.

 

- Vidimo da DF ima svoje principe od kojih ne želi da odustane. Ako žele da opstanu u vlasti morat će da krše te principe, a vidimo i zvaničan stav rukovodstva stranke da oni neće učestvovati u budućoj vlasti ukoliko neke stvari koje su dogovorene i principijelne ne budu ispoštovane. Ukoliko bi DF izašao iz ove koalicije postavlja se pitanje s kim dalje graditi tu neku parlamentarnu većinu. Tako da je FBiH u ovom trenutku u vrlo teškoj situaciji što pokazuje i neodgovornost političara, pojašnjava Šehić.

 

Šehić naglašava da u čitavoj priči ne treba zaboraviti HDZ BiH bez kojeg se ne može konstituisati vlast.

 

- Moram napomenuti da su SDA i HDZ BiH vezane deklaracijom kada su kao narodne stranke potpisale i obavezale se na ispunjavanje nekih uslova zajedno sa HDZ 1990, PDP-om i SDS-om i tu je snažan utjecaj međunarodne zajednice. U ovom trenutku je čvršća ta koalicija između SDA i HDZ BiH, nego između SDA i DF ili HDZ i DF. Koliko će vlast biti efikasna teško je predvidjeti. Teško je biti prorok u BiH poznavajući političku situaciju – zaključio je Šehić.

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI