Diskriminirani sportisti Specijalne olimpijade BiH

Delić-Selimović: Tokom izbora najboljih sportista u BiH učinjena je velika nepravda osobama s invaliditetom

Sport 25.01.15, 15:29h

Delić-Selimović: Tokom izbora najboljih sportista u BiH učinjena je velika nepravda osobama s invaliditetom
Predstavnici Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine (SOBiH) tvrde da se, nakon Izbora najboljih sportista Olimpijskog komiteta (OKBiH), ponovila diskrimicija sportista SOBiH na Izboru najboljih sportista BiH, koji je organizirao Sportski savez BiH

 

 

Nakon Izbora najboljih sportista BiH i diskriminacije prema osobama s invaliditetom koji su članovi SOBiH, čiji su sportisti na Evropskim olimpijskim igrama u Antwerpenu osvojili osam medalja, smatramo da je učinjena velika nepravda prema ovim sportistima - kazala je izvršna direktorica SOBiH Kada Delić-Selimović.


 
Napominje da se rezultati osoba s posebnim potrebama vrednuju u mnogim gradovima na području BiH, odnosno u kantonima koje im dodjeljuju sportski savezi. 

 

Nažalost, ističe, Sportski savez BiH nema kriterije po kojima SOBiH može prijavljivati svoje sportiste, te naglašava da su oni time diskriminirani.


 
Delić-Selimović je mišljenja da Sportski savez BiH, kao jedna od najodgovornijih sportskih institucija koja treba da vrednuje sportske rezultate, mora pratiti i rezultate osoba s invaliditetom, odnosno osoba sa posebnim potrebama.

 

- Znamo da je izbor za prošlu godinu prošao, ali želimo skrenuti pažnju Sportskom savezu BiH da u narednom periodu razmatra i ostvarene rezultate osoba s posebnim potrebama - naglasila je Delić-Selimović.

 

Ona također podsjeća da Međunarodna specijalna olimpijada, čiji je SOBiH član, u svom programu ima 34 sporta koja se provode po pravilima i propozicijama svjetskih strukovnih asocijacija, te da se organiziraju ljetne i zimske, kao i evropske olimpijske igre.


 
Posebno ističe činjenicu da je Međunarodna specijalna olimpijada još od 1988. godine priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta, te da će na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu ove godine nastupiti 10.000 sportista iz 185 zemalja svijeta.

 

S tim u vezi, izrazila je nadu da će Sportski savez BiH u narednom periodu početi razmatrati i sportske rezultate osoba s posebnim potrebama, navodi se u saopćenju Specijalne olimpijade BiH.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI