Ne propustite 'La commare secca' večeras u 20:10

Filmska abeceda na Cinema TV: Prvi film velikog italijanskog reditelja Bernarda Bertoluccija

Mediji 25.01.15, 10:20h

Filmska abeceda na Cinema TV: Prvi film velikog italijanskog reditelja Bernarda Bertoluccija
U namjeri da gledateljima omogući vrhunski filmski ugođaj, Cinema TV spisku filmova koje prikazuje s potpisom reditelja koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije poput Bergmana, Fellinija, Antonionija, Hitchcocka...pridružuje i Bertoluccija, legendarnog reditelja, poetu i pisca koji tvrdi da ne snima poruke jer se one prenose poštom

 

 

 

''Svaki film koji snimim za mene je povratak poeziji, ili bar pokušaj da stvorim pjesmu'', rekao je  veliki italijanski reditelj Bernardo Bertolucci.

 

 

Cinema TV večeras u 20:10 prikazuje njegov prvi pokušaj povratka poeziji, odnosno prvi rediteljev film ''La commare secca'' kog je snimio u dvadeset prvoj godini a potom na press konferenciji, pred samo pet-šest italijanskih novinara, rekao: "Ovaj razgovor biće na francuskom!".

 

 

Zamislite kako su me gledali, pitajući me glasno zašto bih kao Italijan pričao na francuskom. Bio sam veoma ozbiljan kada sam im odgovorio: ' Zato što je francuski – jezik filma!'. Mislim da me od tada italijanski novinari nisu mnogo voljeli'', rekao je jednom prilikom slavni reditelj.

 

 

 

bernardo-bertolucci

 


U blizini rijeke Tibet, u Rimskom parku, ubijena je prostitutka. Policija nalazi sve ljude koji su bili u tom parku tijekom te večeri. Ispituju ih te oni moraju objasniti zašto su bili tamo.

 

 

Jedan od tih ljudi je ubica, u najkraćem je sadržaj Bertoluccijevog debitantskog ostvarenja, legendarnog reditelja raskošnog vizuelnog stila, poete i pisaca, dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za životno djelo na 75. izdanju Mostre, kao i nagrade Evropske filmske akademije za životno djelo i počasne Zlatne palme na 64. festivalu u Cannesu.

 

 

 

film-272w-commaresecca

 

Bertolucci je bio opčinjen Francuskom i njenom kinematografijom, posebno Jean-Luc Godardom.

 

Iako izričit u stavu da "ne snima poruke, jer se one prenose poštom", snažan društveni angažman ostavio je pečat na većinu njegovih filmova koje reditelj ne gleda, a na pitanje zašto odgovara: ''Zdravije je i bezbjednije zadržati nešto distance. Bojim se da ne budem razočaran.''

 

Njegov "Poslednji tango u Parizu" pomerio je granice prihvatanja necenzurisane erotike sa velikog platna.

 

thelastemperor11

 

Za film ''Posljednji kineski car'' dobio je sedam Oscara, za koliko je ukupno i bio nominovan.

 

''Čaj u Sahari'', ''Mali Buda'', ''Konformisti''...samo su neka od ostvarenja ovog velikog reditelja.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

BLIN
KOMENTARI