Zbog nepravilnosti u testiranju

BiH u ponedjeljak iz prodaje povlači tri lijeka

Hronika 24.01.15, 16:07h

BiH u ponedjeljak iz prodaje povlači tri lijeka
Na zahtjev Evropske agencije za lijekove, u EU je iz prodaje povučeno 300 generičkih lijekova, radi odstupanja od dobre kliničke prakse. U Hrvatskoj je, radi revizije, sa tržišta uklonjeno sedam, odnosno devet medikamenata, a kako kažu iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u ponedjeljak će i kod nas biti povučena tri lijeka.

 

 

 

Na našem tržištu mogu se naći dva sporna lijeka hrvatskog proizvođača PharmaS, Escitalopram i Tramadol/Paracetamol te Eskontral direkt od 5 miligrama Jadranskog galenskog laboratorija i oni će biti uklonjeni, piše Avaz.   

 

 

Prema riječima Tatjane Ponorac iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, obustava prodaje je privremena.

 

- Nakon  što je na zahtjev EMA -e Hrvatska iz prodaje povukla sedam lijekova, odnosno devet jer su po dva oblika lijekova Escontrol i Alerdin, i mi ćemo u ponedjeljak povući tri koja se mogu naći na našem tržištu. Da se građani ne bi uzbuđivali, ne radi se o štetnosti navedenih lijekova, jer nije bilo prijavljenih slučajeva nus pojava kod pacijenata korisnika , međutim, kako je utvrdila nedavna inspekcija u Francuskoj, došlo je do nekih nepravilnosti prilikom testiranja. Ne znamo tačno o čemu se radi, ali, moguće je da, s obzirom da su se testirali na dobrovoljcima u Indiji nastala neka nepravilnost, zbog drugačijeg metabolizma tamošnjih stanovnika ili slično - kazala je Ponorac.

 

Kako je kazala, za sva tri lijeka postoje zamjene, odnsno paralelni lijekovi drugih proizvođača, tako da pacijenti neće ostati bez potrebne terapije.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI