Video/ Poslastica za filmofile večeras u 20:10

Filmska lektira na Cinema TV: 'Mladi i nevini' od velikog Alfreda Hitckcocka

Mediji 23.01.15, 10:04h

Filmska lektira na Cinema TV: 'Mladi i nevini' od velikog Alfreda Hitckcocka
Uz Bergmana, Fellinija i Loacha, Cinema TV od večeras počinje emitovanje ciklusa filmova velikog Alfreda Hitckcocka, reditelja koji je utemeljio triler, stvorio od sebe istinsku zvijezdu, do glumaca držao kao do 'lanjskog snijega' a u vlastitim filmovima se pojavio čak 41 put

 

Filmsku glumicu ubio je muž koji je ljubomoran na njene mlade prijatelje. Tijelo je otkrio na plaži jedan od njenih prijatelja, pisac Robert Tisdall (D. De Marney). Potrčao je u namjeri da pozove policiju a svjedoci su zaključili da je on ubica. Robert je uhvaćen...

 

 

Film je snimljen prema romanu "A Shilling For Candles" Josephine Tey. Naslov "The Girl Was Young" bio je namijenjen američkom tržištu.

 

A. Hitckcock pojavljivao se u svojim filmovima u cameo ulogama, pa se i u ovom filmu može vidjeti u 14. minuti u blizini suda.

 

alfred-hitchcock

 

Filmski teoretičari najčešće se slažu da je Alfred Hitckcock možda čak i izumitelj trilera i filmova strave kao žanra, a takođe ga smatraju prvim rediteljem koji je toliko briljantno spojio motive seksa, sumnje, intriga i humora. Prototip njegove tematike su nevini protagonisti koji su lažno optuženi za zločin i uvučeni u razne zavjere, opsesija ubistvima i psihička nestabilnost, dok mu je najveći adut kod gledatelja bilo sporo otkrivanje krivaca i orkestracija panike kojom je izazivao još jače lučenje adrenalina. 

 

Zanimljiv je podatak da Hitckcock spada u onu grupu famoznih redatelja koji nikad nisu osvojili Oscara – iako je bio nominovan šest puta, Akademija mu je uručila tek kipić za životno djelo, dok su ga mnogi od njegovih protagonista dobili mnogo ranije. Poznata je stvar da su ga u Hollywoodu smatrali osobenjakom i freakom, posebno zbog njegovog bizarnog odnosa prema glumcima (volio je saznati njihove fobije te ih maltretirati). ''Glumci su stoka! Nisam rekao da su glumci stoka, nego da se prema njima treba ponašati kao prema stoci.''-poznata je izjava velikog filmskog majstora.

 

whatmorecouldwedo

 

S njim su još kao studenti radili Francois Truffaut, Brain De Palma i Quentin Tarantino, a Truffaut je jednom prilikom o svom učitelju izjavio:  ''Nemoguće je ne primjetiti da Hitch ljubavne scene snima kao scene ubistva, a scene ubistva kao ljubavne. Ponekad mi se činilo da su njemu vođenje ljubavi i smrt potpuno iste stvari''. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI