BAKIR HADŽIOMEROVIĆ/ BLOG KOMENTAR

Zapelo, kažu, na potpredsjedniku FBiH iz reda srpskog naroda... Al' šta škripi u koaliciji sa Cickom Bjelicom?!


20.01.15, 22:26h

 

Bakir Hadžiomerović, sada kao bivši član SDP-a, ali kao kritički posmatrač postizborne političke scene u BiH, na svom Facebook profilu donosi osvrt na zavrzlamu koja je nastala pri izboru potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda...


Od 12. oktobra prošle godine naslušali smo se svakavih gluposti, "al nijedno čudo nije bilo ravno onome" kad su Bakir Izetbegović i Željko Komšić kao, jelte, neupitni izborni pobjednici najavili formiranje vlasti koja, kako je i red, uvjeravali su nas lideri DF-a i SDA, ima biti utemeljena na tri lista papirnatih prioriteta koje su potpisali zajedno sa SDS-ovim Pokretom za promjene i HDZ-om Dragana Čovića.


Al' prođoše otad i Hidžretska nova godina, i jedan Božić i Nova godina, i drugi Božić i Srpska nova godina, pa dođe i sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, prolazi evo i prvi krug Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru, a od najavljene nove vlasti izbornih pobjednika oličenih u Izetbegoviću, Komšiću i Čoviću - ni habera...


Zapelo, kažu, na potpredsjedniku FBiH iz reda srpskog naroda ili to, da budemo precizniji, izborni pobjednici iz DF-a, SDA i HDZ-a nemaju izborni kapacitet da fomiraju vlast u Domu naroda FBiH, odakle se bira i predsjedništvo FBiH koje bira Vladu FBiH...?

 

Al' prođoše otad i Hidžretska nova godina, i jedan Božić i Nova godina, i drugi Božić i Srpska nova godina, pa dođe i sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, prolazi evo i prvi krug Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru, a od najavljene nove vlasti izbornih pobjednika oličenih u Izetbegoviću, Komšiću i Čoviću - ni habera...


Navodno je u onim sporazumima koje su Komšić i Izetbegović potpisali u društvu Cicka Bjelice - svojevremeno najodanijeg jataka u skrivanju ratnog zločinca Radovana Karadžića - dogovoreno, potvrđeno da DF ima potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda. Pošteno je to, ipak je DF multi stranka za razliku od SDA i HDZ-a koji su, evo ima 25 godina, bošnjački, odnosno hrvatski predstavnici konstitutivnih naroda u našoj domovini.


Kako sada stvari stoje, koaliciji sa Cickom Bjelicom u ulozi svjedoka fali jedno četiri-pet Srba u federalnom Domu naroda da bi formirali vlast. SDA, očekivano u skladu sa posljednjim izbornim rezultatima, ima nula srpskih delegata, HDZ je ostvarila izvanredan identičan nulti rezultat, pa se vjerovalo da će Komšićev multietnički DF riješiti sitnice sa srpskim delegatima u Domu naroda FBiH. Međutim, ta multietničko-konstitutivna fronta od 13 izabranih delegata Srba u Domu naroda FBiH kao nesumnjivi multietnički izborni kapital posjeduje tek jednu delegatkinju koja je nekako zalutala u nesretni Dom.


Komšićeva stranka je po tom pitanju u rangu sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom Radom za boljitak, što bi, valjda, po DF-ovim kriterijumima s konca prošle godine trebalo da znači da su te dvije izgubljene strančice također izborni pobjednici kao i Komšićev DF... Za imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda reformatorskoj koaliciji sa Cickom Bjelicom u ulozi svjedoka treba, kako rekosmo, pet u odnosu na jedan postojeći srpski glas u srpskom klubu federalnog Doma naroda.

 

Ukoliko SDP, nakon svega, odluči pomoći takozvanim reformistima u formiranju vlasti, onda je zaslužio da zauvijek nestane sa političke scene zajedno sa onim pobjeguljama koji posljednjih mjeseci iz SDP-a liježu u Komšićevo krilo


SDP, nesumnjivi gubitnik zadnjih izbora, opet je dokazao da je zapravo jedina istinska multietnička stranka u BiH pa je zato SDP, bez obzira na izborni debakl, dobio šest srpskih delegata u Domu naroda. Komšiću (sa jednim srpskim delegatom) i Izetbegoviću (sa nula delegata) u formiranju vlasti predstavlja problem i činjenica da aktuelno rukovodstvo SDP-a obavezuje zaključak usvojen na posljednjem Vanrednom kongresu partije, prema kojem SDP u naredne četiri godine mora biti opozicija i da se ne petlja u formiranje vlasti i slične poslove.


Ukoliko SDP, nakon svega, odluči pomoći takozvanim reformistima u formiranju vlasti, onda je zaslužio da zauvijek nestane sa političke scene zajedno sa onim pobjeguljama koji posljednjih mjeseci iz SDP-a liježu u Komšićevo krilo.  


Ali, zaboravimo sada gubitničko-opozicioni SDP i njegovih velikih šest delegata u srpskom klubu Doma naroda FBiH i vratimo se na preostalih sedam izabranih delegata koji predstavljaju ozbiljan izborni kapacitet nove reformske izetbegovićevsko-komšićevsko-čovićevske koalicije. Evo besplatan prijedlog novoj reformskoj koaliciji Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića - zakucajte na vrata Liberala, Lijanovića i Milorada Dodika (koji ima dva-tri vama potrebna delegata u srpskom klubu Doma naroda FBiH) i fino u skladu sa ranijim najavama formirajte vašu reformsku vlast... Ili objavite da nemate kapacitet da formirate federalnu vlast. I priznajte da DF zapravo nije multietnička, već fronta nastala u SDA-ovoj političkoj kuhinji...


A dok ne formirate reformsku vlast, evo jedne što svi znamo...

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 


BLIN
KOMENTARI