Političke kalkulacije

Predrag Kurteš potpredsjednik Federacije BiH?

Front 20.01.15, 10:02h

Predrag Kurteš potpredsjednik Federacije BiH?
Ove sedmice očekuje se nova sjednica Doma naroda Parlamenta i pokušaj da se u Klubu Srba ipak zgotovi makar i hibridni kompromis oko kandidata za potpredsjednika FBiH, srpske nacionalnosti.

 

To bi bilo presudno za deblokiranje procesa konačne uspostave vlasti u FBiH, pa slijedom i na državnoj razini, jer bez trećega potpredsjednika, već su kandidirani Hrvat Marinko Čavara i Bošnjakinja Melika Mahmutović, ne može se pristupiti potvrđivanju mandatara federalne Vlade, a kasnije i svih ministara.

 

Podsjećano, na prošlosedmičnoj maratonskoj sjednici Doma naroda, koja je trajala do kasno u noć, nije se pristupilo izboru predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH, budući da Klub Srba nije mogao predložiti svog kandidata, zbog nedostatka političkog dogovora.


SDP ključan


Od tada traju diskretni formalni i neformalni kontakti između stranačkih čelnika koji imaju svoje izaslanike u Klubu Srba kako bi se pat-pozicija anulirala i pronašlo neko prihvatljivo rješenje koje bi na elegantan način uklonilo ili ublažilo zacementirane pozicije, taštine i inate.

 

Kako neslužbeno saznaje Dnevni list od nekoliko vrlo pouzdanih izvora iz vrhova stranaka involviranih u trakavicu u “osakaćenom” Klubu Srba, vrlo je izgledno da će potpredsjednik FBiH biti Predrag Kurteš, član SDP-a i još uvijek aktualni federalni ministar MUP-a.

 

Vjerovatno će se mnogi zapitati otkuda sada ta križaljka ako se zna da je SDP zauzeo i objavio čvrsti gard da niti po koju cijenu neće biti dio vlasti i neće isturati kandidata za najviše pozicije, kakva je i pozicija potpredsjednika FBiH. I taj princip uistinu neće biti pogažen. Naime, SDP neće nikoga kandidirati, ali, po svemu sudeći, DF želi kandidirati člana SDP-a srpske nacionalnosti za potpredsjednika FBiH, kojeg će dakako podržati i 6 izaslanika SDP-a jer je to “čarobna formula”, ako se zna da je za nečiju kandidaturu potrebno najmanje 6 izaslaničkih ruku. To nemaju druge stranke bez SDP-a, odnosno imale bi ako bi se DF; Narodna stranka Radom za boljitak, Naša stranka i liberali udružili s tri izaslanika Dodikovog SNSD-a, što je u sferi političke fantastike i što izaziva želučane tegobe kod “patriotskih”, probosanskih snaga.

 

Treba podsjetiti kako matrica o kandidatima iz SDP-a nije relativno novijega datuma. Prije nekoliko dana se, naime, pojavila priča kako je DF navodno spreman podržati kandidature Svetozara Pudarića, sadašnjega potpredsjednika FBiH iz reda Srba i člana SDP-a, te Predraga Kurteša, također iz stranke Nermina Nikšića. Naši izvori tvrde kako je Svetozar Pudarić nedavno “otpao” iz te kombinatorike pa je slovo palo na Predraga Kurteša. Doznaje se također da su članovi Predsjedništva SDP-a većinski raspoloženi podržati takvu izlaznu premosnicu kako bi pokazali “patriotsku” odgovornost i dali taj presudni obol i okidač za kompletiranje federalne vlasti.

 

Lider SDP-a i federalni premijer Nermin Nikšić uživa u katarskoj pustinjskoj prijestolnici, gdje prati rukometno Svjetsko prvenstvo pa se čeka njegov povratak u Federaciju i održavanje sjednice Predsjedništva SDP-a. Inače, tokom vikenda se pojavila i spekulacija kako bi potpredsjednik FBiH iz reda srpskoga naroda mogla biti nestranačka osoba. I taj “politički patent” ima logike i obrise političke pragmatike, jer je faktičko stanje unutar Kluba Srba doista ukazivalo ne nepremostive prepreke.


Blokada


Podsjećamo, dakle u Klubu Srba Parlamenta FBiH izabrani izaslanici, za sada njih 13, nisu se mogli dogovoriti koga će predložiti za dopredsjedatelja Doma te potpredsjednika FBiH. Jedino je dogovoreno da Slaviša Šućur (SDP) bude predsjednik Kluba.


Kako je razotkriveno, dogovora unutar Kluba Srba u Domu naroda nema jer SDP ne želi kandidirati svoga kandidata za potpredsjednika FBiH decidno na stranačkim tijelima, zauzevši stav da će biti oporbena stranka. A SDP bi jedini mogao u Klubu Srba sam predložiti kandidata jer ima potrebnih 6 izaslanika, što nema niti jedna druga stranka. Nikšićeva stranka s druge strane ne želi podržati nekoga kandidata iz drugih stranaka.


U Klubu Srba su zastupljena i tri izaslanika iz SNSD-a. Ostatak Kluba čine po jedan izaslanik iz DF-a, Naše stranke, NSRZB-a, te Liberalne stranke. Da bi se postigao dogovor u Klubu Srba i izabrao potpredsjednik FBiH, jedna od varijanti je da SDP eventualno podrži kandidata neke druge stranke ili pak da, primjerice, tri izaslanika iz SNSD-a glasuju za kandidata iz drugih spomenutih stranaka, osim SDP-a koji ne želi u vlast. Također, mogao bi potpredsjednik FBiH biti Srbin iz SNSD-a ako bi tu kandidaturu zajednički podržali izaslanici iz DF-a, laburista, Naše stranke i Narodne stranke Radom za boljitak. To je nerealna opcija jer niko u FBiH, osim HDZ-a BiH, ne želi u vlasti, a kamoli na čelu FBiH kandidata iz Dodikovoga SNSD-a. Očigledno je, dakle, da je sve u rukama “bratskih” SDP-a i DF-a. Te stranke imaju inicijalnu kapsulu za uspostavu federalne vlasti. Ako su izvori Dnevnog lista upućeni u međustranačke tajne kanale, onda redoslijedom treba pričekati službenu Kurteševu kandidaturu od DF-a, sjednicu Predsjedništva SDP-a, pa onda i ‘happy end’ na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Sve, nadati se, ove sedmice.

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI