LIČNOST DANA/ BRANKO ĐURIĆ ĐURO

Hoće li 'Đurologija' nadmašiti čuveni ratni hit - 'Godine prevare' Emira Hadžihafizbegovića?!

Nedjeljni magazin 18.01.15, 10:38h

Hoće li 'Đurologija' nadmašiti čuveni ratni hit - 'Godine prevare' Emira Hadžihafizbegovića?!
Urnebesni stand up show čini se kao logičan slijed u biografiji Branka Đurića Đure, a sudeći po dosadašnjem interesovanju, "Đurologija" je na putu da upravo u bh. prijestolnici dostigne apsolutni rekord po broju izvedbi... I možda nadmaši čuveni ratni hit "Godine prevare" Emira Hadžihafizbegovića...


Da se uz dobru ideju, malo truda i mnogo vrhunskog humora i danas može napraviti regionalni pozorišni hit, posljednjih sedmica potvrđuje bh. glumac sa višegodišnjom adresom u Sloveniji - Branko Đurić Đuro. Njegov anti-stand up show "Đurologija - šio mi ga Đuro" poharao je prvo Beograd, gdje je čak šest puta izveden pred dupke punom dvoranom Doma sindikata, a zatim Banjaluku, Zenicu i Tuzlu, da bi konačno stigao do korijena Đurinog humora - u Sarajevo.


A tu je nastala prava pomama - za premijeru "Đurologije", 6. februara u BKC-u, karte su razgrabljene za samo pola sata, a zatim i za još četiri reprize (7. i 8. februara), te su zakazane još dvije izvedbe za ponedjeljak, 9. februar. Za one koji nisu "ugrabili" svoju kartu, još ima nade...


Branko Đurić rođen je u Sarajevu 1962. godine, a svoje prve humorističke bravuroze uklesao je u nenadmašnom tv serijalu "Top lista nadrealista", a zatim u čuvenoj studentskoj predstavi ASU "Audicija". Nakon toga, i uporedo sa televizijskom i pozorišnom slavom u bivšoj Jugoslaviji, redale su se uloge u filmovima "Ovo malo duše" i "Kuduz" Ademira Kenovića, te "Dom za vešanje" Emira Kusturice.


Tokom rata seli se u Sloveniju, gdje počinje da se bavi produkcijom, a na veliko platno vraća se glavnom ulogom u Tanovićevoj "Ničijoj zemlji": Potom 2003. godine "razvaljuje" Sloveniju, pa i šire, pikantnom komedijom "Kajmak i marmelada", gdje glumi sa svojom suprugom, slovenskom glumicom Tanjom Ribič, a potpisuje i režiju i produkciju ovog filma.


Iste godine ostvaruje zapaženu ulogu u sjajnoj srbijanskoj komediji "Mali svet", a godinu dana kasnije lansira televizijski mega hit "Naša mala klinika", sa kojom osvaja region.


Godine 2008. snima i režira još jednu popularnu filmsku komediju "Traktor, ljubav i rock'n'roll", mada ne tako uspješnu kao svoj rediteljski prvjenac. Potom tumači jednu od glavnih uloga u još jednom filmu Danisa Tanovića "Triaž", te 2011. sarađuje sa Angelinom Jolie u filmu "U zemlji krvi i meda".   


Ovdašnja publika pamti ga kroz likove "tipičnog lokalnog Sarajlije", kao Radu Pendreka, mrzovoljnog Reufa, razdražljivog Đuđija, kao voditelja "Đurinih kućnih čarolija", te po nezaboravnim uzrečicama "joj razlike, drastićne", "ćega, ba", "zdravooo, zdravoooo"..., koje su i danas preživjele u nostalgičnom sarajevskom slengu.


Osim televizijske i filmske karijere, Branko Đurić zaplivao je, i još uvijek pliva, i u muzičkim vodama, a najuspješniji je kao pjevač rok benda "Bombaj štampa", sa kojim i danas nastupa.


I nakon svega toga urnebesni stand up show čini se kao logičan slijed Đurine biografije, a sudeći po dosadašnjem interesovanju, "Đurologija" je na putu da upravo u bh. prijestolnici dostigne apsolutni rekord po broju izvedbi. Trenutno se prodaju karte za šestu i sedmu predstavu pred sarajevskom publikom, što je svojevremeno još jedino uspjelo Emiru Hadžihafizbegoviću, inače Đurinom generacijskom kolegi sa akademije, koji je ratne 1994. sa monodramom "Godine prevare" sedam dana zaredom punio dvoranu CDA. Bio je to svojevrsni pozorišni podvig u opkoljenom Sarajevu, rađen u organizaciji ondašnje (Slobodne) "Bosne".


Hoće li "Đurologija" nadmašiti čuveni ratni hit, znat ćemo uskoro...


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa) 

BLIN
KOMENTARI