Po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu

Policija upala u prostorije bh. portala Klix: Daj snimak, sunce ti kalaisano!

Hronika 29.12.14, 12:22h

Policija upala u prostorije bh. portala Klix: Daj snimak, sunce ti kalaisano!
Kako saznaje DEPO Portal, pripadnici policije jutros su ušli u prostorije bh. portala Klix, te vrše pretres po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu.

 

 

DEPO Portal kontaktirao je Federalnu upravu policije, iz koje nam nisu ni potvrdili, niti demantirali tu informaciju, te pojasnili da je provjera akcije u toku.

 

Međutim, prema informacijama koje je u međuvremenu objavila agencija FENA, po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O."Intersoft“ Sarajevo, koje koristi "Klix.ba“ u Sarajevu.

 

Iz MUPRS-a navode da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz član 174, stav 2 Krivičnog zakona.

 

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorinjac.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.


Podsjećamo, portal Klix je početkom decembra kontaktirao MUP RS-a, te njihovog glavnog urednika Jasmina Hadžiahmetovića pozvao na informativni razgovor kako bi otkrili izvor i način na koji je ovaj portal došao do audio snimka o kupovini 'papaka' premijerke Željke Cvijanović.

 

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić pozvala je sve novinare da dođu ispored redakcije Klixa i protestuju zbog ovih dešavanja.

 

"Pretpostavljamo da se pretresi vrše zbog objavljivanja tajnih snimaka u kupovini glasova u RS-u. Nisu nam dali nikakve informacije i ne daju nam da uđemo u redakciju Klixa. Obavijestila sam sve medije i pozivam novinare da dođu pred porostrije Klixa jer novinari imaju pravo na zaštitu svojih izvora informacija", rekla je Rudić, dodavši:

 

"Umjesto da policija istražuje autentičnost snimka i da se bavi time da li je bilo kupovine glasova, oni maltretiraju novinare i bave se efemernom stranom tog slučaja", rekla je Rudić za Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg; Foto: Dnevni avaz)

BLIN
KOMENTARI