Ko će još biti povučen u ponor?

Ovako se profesionalno krade: Iz Bobar banke nestalo 100 miliona maraka?!

Hronika 29.12.14, 08:45h

Ovako se profesionalno krade: Iz Bobar banke nestalo 100 miliona maraka?!
To je valjda moguće samo u Bosni i Hercegovini i nigdje više – banka propadne, a državne vlasti šute iako je savršeno jasno da će likvidacija Bobar banke iz Bijeljine imati domino efekt po cijelu BiH. Agencija za bankarstvo RS-a oduzela je dozvolu za rad Bobar banci, stavljen je katanac i ona će biti likvidirana.


Ukupni minus još nije detaljno izračunat, a prema onome što se makar do sada zna, iz Bobar banke je ukradeno oko 100 miliona maraka, a šteta se procjenjuje na oko 200 miliona maraka. Podatak da je iz trezora banke nestalo oko deset miliona maraka gotovine, dovoljno objašnjava situaciju.


Međutim, Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, i Nikola Špirić, državni ministar financija i trezora, uporno šute, ne povlače nikakve poteze. Obojica su ekonomski stručnjaci i dobro znaju da likvidacija Bobar banke povlači za sobom i cijelu BiH i njezinu ekonomiju još dublje u ponor.


Gavrilo Bobar iz Bijeljine, vlasnik Bobar banke i još niza firmi koje su se bavile osiguranjem, trgovinom, financijskim inženjeringom, umro je 30. septembra. Nepuna dva mjeseca kasnije njegovo poslovno carstvo koje su vlasti Republike Srpske godinama slavile i hvalile potpuno je propalo. Kako je to bilo moguće, niko ne govori, ali se izvlači zaključak da je bilo sazidano na temelju onoga što se može nazvati prijateljsko-političkim biznisom. Šta se zapravo dogodilo, mogla bi pokazati jedino detaljna istraga u organizaciji Tužiteljstva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), međutim…


- Ne treba se čuditi što propast Bobar banke ne prati opsežna kriminalistička istraga, jer kad bi se provela, u njoj bi se našla zlodjela ko zna koga sve iz vrha SNSD-a. Pljačke ogromnih razmjera je bilo, a sada SNSD-ova vrhuška pokušava svu krivnju svaliti na pokojnog Gavrila Bobara – objašnjenje je Dragana Čavića, predsjednika NDP-a i zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. Bobar je sve svoje firme pokušavao održati na nogama i nije prezao ni od uporabe političkog utjecaja na vlasti Republike Srpske. Precizne informacije o tome šta se i zaista događalo u Bobar banci, detalji o pljački i novcu koji je nestao i njezinom poslovanju po političkim nalozima, vješto se kriju ili se daju na kapaljku. Posebno se izbjegava priča ko je i kako iz trezora odnio deset miliona maraka u gotovini.


Pouzdano se zna da je na dan 30. juna ove godine Bobar banka imala 251,3 miliona maraka depozita. Na one do 50.000 maraka koji su bili osigurani kod Agencije za osiguranje depozita BiH otpada 95 miliona KM i oni će biti isplaćeni. Svi ostali su bili neosigurani i taj novac je nestao.


Prema nekim izvorima, SNSD Milorada Dodika dobio je od Bobar banke šest miliona maraka i taj novac je povučen pred opće izbore 2010. i lokalne izbore 2012. godine. Bilo je dogovoreno da će se vratiti preko javnih poduzeća i nekih entitetskih institucija, ali od toga nije bilo ništa. Navodno je vraćeno tek 100.000 maraka!


Naredbe i nalozi


Dobro se u Bobar banci “opario” i Goran Tomić koji živi u Londonu, sin Dragana Tomića, vlasnika tvornice namještaja “Simpo” iz Srbije. Firmama “Unis- Fabrika cijevi” iz Dervente i “Eurotube” iz Banje Luke čiji je vlasnik Goran Tomić, Bobar banka dala je kredite u ukupnom iznosu od 7,8 miliona maraka i ništa od tog novca nije vraćeno. I Boro Bjelošević, vlasnik firme “Ozren turist” iz Doboja, ostao je dužan 4,3 miliona maraka koliko je dobio na ime kredita.


Željka Dragičević i njezina porodica koja je vlasnik firme “Ranchy” iz Gradiške pokupili su ogromni novac iz Bobar banke – dobili kredit od pet miliona maraka i ništa nije vraćeno. Željka Dragičević bila je voditeljica na RTRS-u, zatim šefica Ureda bivšeg premijera RS-a Aleksandra Džombića, nakon čega se vratila na RTRS.


U dramatičnom položaju su i zaposlenici Bobar banke – svi su dobili otkaze i ostali bez posla, a sada se od njih traži da vrate banci kredite koje su podigli, u ukupnom iznosu od šest miliona maraka. Mnogi zaposlenici su se zbog tog zahtjeva našli u čudu i tvrde da nikada nisu uzimali kredite i da je po svoj prilici neko krivotvorio njihove dokumente i potpise. Kako će se to okončati, nije poznato, ali je sigurno da slijede sudski postupci.


Da su SNSD i politika bili debelo umiješani u poslovanje banke, pokazuje i slučaj tvrtke “Elvako”. Upućeni kažu da je 2009. godine Bobar banka, po nalogu Vlade RS-a na čijem čelu je bio Milorad Dodik, kupila tu firmu od Slobodana Stankovića iz Laktaša za 3,3 miliona maraka. Odmah nakon toga Vlada RS-a je preko svoje Investicijsko-razvojne banke (IRB) dala kredit “Elvaku” od 400.000 maraka, a tri godine kasnije dala je 6,5 miliona maraka “Elvaku” iz Fonda za razvoj i zapošljavanje. Radnici “Elvaka” koji propada prije devet dana su stupili u opći štrajk.


Prema službenim podacima, 31 firma dužna je Bobar banci oko 40 miliona maraka, ali se ne priopćava ko su njihovi vlasnici. Koga će sve Bobar banka  povući za sobom u propast i zaviti u crno, još se ne zna osim da se radi o golemom broju firmi i institucija. Za sada se zna da su u toj banci Rudnik i Termoelektrana Ugljevik imali osam miliona, Hidroelektrane na Drini dva, Hidroelektrane na Trebišnjici 2,95, Lutrija RS-a dva, Garantni fond RS-a 6,5, Općina Trebinje pet, Investicijsko-razvojna banka RS dva miliona maraka…

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI