Stručnjaci traže odgovor

Šta se dešavalo tokom leta Air Asia? Evo ključnih događaja

Hronika 28.12.14, 12:29h

Šta se dešavalo tokom leta Air Asia? Evo ključnih događaja
Let aviokompanije AirAsia nestao je u nedjelju nakon što je uzletio iz drugog najvećeg indonezijskog grada za Singapor u letu koji nije trebao trajati duže od dva sata.



Američka novinska agencija Associated Press napravila je pregled ključnih događaja:



Let Air Asia 8501 poletio je iz Surabaya, drugog najvećeg indonezijskog grada, a poletio je u 5 i 31 sat ujutro u nedjelju za Singapor.



Posljednja ostvarena komunikacija između pilota i kontrolora leta uspostavljena je oko 6 i 13 sati kada je pilot zamoljen da upravi letjelicu lijevo i popne se na 10.360 metara kako bi izbjegao oblake. Ovo je saopćio Djoko Murjatmodjo, vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije, koji je također rekao da nije bilo signala za upozorenje iz pilotske kabine.



AirAsia navodi da je Airbus A320-200 bio na planiranoj ruti za letenje. Murjatmodjo kaže da vjeruju da je avion nestao negdje iznad Javanskog mora, između Tanjung Pandana na otoku Belitung i Pontianak na indonezijskom otoku Borneo.



Spasilačka operacija je pokrenuta i u njoj učestvuju Indonezija, Singapor i Malezija. Indonezijska letjelica poslana je u to područje, a zračne snage Singapora i mornarica s dva aviona su također u potrazi za nestalom letjelicom.



Članovi porodica nestalih putnika okupili su se u prostoriji na aerodromu Surabaya.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI