Objavljeni rezultati javnog poziva

Fondacija za kinematografiju podržala produkciju šest bh. dugometražnih filmova

Kultura 26.12.14, 14:50h

Fondacija za kinematografiju podržala produkciju šest bh. dugometražnih filmova
Fondacija za kinematografiju podržala je produkciju šest novih bosanskohercegovačkih dugometražnih filmova, sedam kratkometražnih filmova, te tri manjinske bh. koprodukcije.



Podržan je i razvoj scenarija i projekata za šest novih dugometražnih filmova.


Među podržanim su novi projekti nekih od najznačajnijih domaćih autora kao što su: Aida Begić, Jasmila Žbanić i Nedžad Begović, ali i velikog broja debitanata na filmu pogotovo u kategoriji kratkometražnog filma.



Odabrani projekti donose širok dijapazon tema, žanrova, tehnika i autorskih i producetskih pristupa: od Sarajevskog atentata do Srebrenice, od hercegovačke gange do koncerta Bruce Dickinsona u opkoljenom Sarajevu, u igranoj, dokumentarnoj i animiranoj formi, od mikro budžetskih do za bh. prilike visoko budžetskih projekata

.

Na konkurs za podršku proizvodnji i razvoju bio je prijavljen do sada rekordni broj od 58 projekata.



Članovi žirija za odabir projekata bili su: Miroslav Mandić, režiser (predsjednik), Adis Bakrač, režiser, Sead Kreševljaković, filmski producent, Nebojša Jovanović, filmski teoretičar i Josip Blažević, producent.



Inicijalni budžet Fondacije za kinematografiju za 2014. bio je 2.000.000 KM, prvobitno je smanjen za 430.000 KM nakon majskih poplava, ali je Ministarstvo kulture i sporta FBiH na kraju godine uspjelo da osigura još 60.000 KM, tako da konačni budžet Fondacije za kinematografiju za 2014. po posljednjoj odluci Vlade FBiH iznosio 1.630.000 KM.



Ukupno 1.525.000 KM investirano je u bh. kinematografiju kroz konkurs za podršku proizvodnji i razvoju i javni poziv za podršku komplementarnim djelatnostima.



Od toga je 1.237.425,37 KM namjenjeno produkciji, a 287.574,63 KM komplementarnim djelatnostima kao što su festivali, promocija bh. filma u inostranstvu, studentski filmovi, stručno usavršavanje...


Spisak svih rezultata je na web stranici Fondacije kinematografiju, saopćeno je iz Fondacije.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI