Danas bi se trebali vratiti kućama

Privremeno rješenje: Jednokratna pomoć tuzlanskim radnicima, dobit će 300 KM i pakete!

Hronika 26.12.14, 12:08h

Privremeno rješenje: Jednokratna pomoć tuzlanskim radnicima, dobit će 300 KM i pakete!
Radnici preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, koji već dva dana pješače prema Orašju, kako bi napustili Bosnu i Hercegovinu, danas će najvjerovatnije dobiti jednokratnu pomoć, nakon čega bi mogao uslijediti njihov povratak kućama.

 


Naime, kako saznaje Oslobođenje, radnicima će pomoć od 300 maraka biti dodijeljena preko Crvenog krsta, dok će ostatak novca, ustvari, dobiti u prehrambenim paketima.


Inače, radnici su ranije od Vlade i Skupštine TK tražili jednokratnu pomoć od 400 maraka. Pored brojnih nagomilanih problema, jednokratna pomoć je bila jedan od razloga da napuste BiH.


"Vlada TK zadužila je resorna ministarstva da do 13 sati, kada je zakazana vanredna sjednica, u saradnji sa Crvenim križom Tuzlanskog kantona iznađu zakonske mogućnosti za realizaciju jednokratne pomoći za 880 radnika čije se firme nalaze u krizi poslovanja", saopšteno je iz Vlade.


Jutros je održan Kolegij Vlade, na kojem su ministri konačno pronašli rješenje za dodjelu pomoći, a kako se moglo čuti, ovakav način izdvajanja pomoći je bio jedini legalan.


Radnici će do 13 sati čekati u Ormanici kod Gradačca, a njihov nastavak puta ili povratak kućama, zavisi od odluke sa vanredne sjednice Vlade. Navodno, radnicima će se morati i prezentovati dokument o odobravanju pomoći, jer, kako ističu, više nikome ne vjeruju. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI