Član Predsjedništva BiH otvoreno

Ivanić: Za koji mjesec će se stvari u RS-u ozbiljno zaoštriti, a Bobar banka je samo početak

Front 26.12.14, 08:34h

Ivanić: Za koji mjesec će se stvari u RS-u ozbiljno zaoštriti, a Bobar banka je samo početak
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, u razgovoru za današnje Oslobođenje, kazao je da bi želio da u 2015. bude više optimizma, makar malo više osmijeha na licima, da bude pozitivnija percepcija naše situacije, barem malo nade da stvari mogu da se poprave, a ne da iz godine u godinu idu sve lošije.



- Moja je želja svima nama da ostvarimo pozitivni ambijent, umjesto depresije u kojoj smo godinama. Je li to realno, pokazat će vrijeme, ali ja se nadam da jeste - kazao je Ivanić.



Upitan kada će Predsjedništvo BiH imenovati mandatara Vijeća ministara BiH, rekao je da očekuje da će to biti završeno ako ne do kraja godine, u prvih deset dana januara.



- Postoji neka vrsta dogovora federalnih partnera da će imenovanjem predsjednika Federacije u istom momentu biti imenovan mandatar Vijeća ministara BiH. Ja se nadam da će to biti završeno. Koliko sam shvatio, ubrzat će se to u nekoliko narednih dana u Federaciji i vjerujem da ćemo to stići, pošto nema puno nesaglasnosti. Saglasni smo da je idući mandatar Bošnjak, saglasni smo da SDA ima pravo da ga predloži. Partije iz Saveza za promjene nemaju problem sa gospodinom Zvizdićem. Mi nećemo praviti nikakav problem, on ima našu podršku, kao i bilo koji drugi prijedlog koji bi došao iz SDA. Vjerujem i da ćemo do polovine februara, u najgorem slučaju do kraja februara, imati Vijeće ministara BiH, što je u poređenju s nekim ranijim godinama izuzetno efikasno - kazao je Ivanić.



Prognozirajući rad nove Vlade RS-a, koju ponovo predvodi Željka Cvijanović (SNSD), rekao je da u ovom entitetu neće biti nikakve promjene.



- Sve što je bilo zadnjih osam godina, bit će i naredne četiri ako ta Vlada izdrži toliko. Dakle, imat ćemo nastavak rušenja ekonomije, nastavak zaduživanja, nastavak velikih projekata od kojih neće biti ništa, iste ljude koji su se već davno umorili, izgubili bilo kakvu energiju, viziju šta treba da urade. Ekonomsko stanje u RS-u neće biti dobro. Jedina nada te vlasti jeste kredit, ruski kredit od nekoliko stotina miliona eura, od kojeg - ja mislim - nema ništa. U takvim uslovima, za koji mjesec će se stvari u RS-u ozbiljno zaoštriti, a Vlada nema uopšte alternativu. Najbolji pokazatelj toga je situacija sa Bobar bankom. Bobar banka je propala i kao posljedica toga će otići 70-ak miliona rezervnog fonda iz Agencije za osiguranje depozita, što je šteta za cijelu BiH. Otići će pare budžeta Brčkog, pare Elektroprivrede, pare Trebinja, otići će depoziti velikog broja preduzeća. I nikom ništa - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI