Očekuje nas ledena novogodišnja noć

Konačno prava zima: Stižu nam snijeg i temperature do -15

Hronika 25.12.14, 18:42h

Konačno prava zima: Stižu nam snijeg i temperature do -15
Sudeći po meteorolozima, jučerašnji dan bio je posljednji u ovoj godini sa suncem i temperaturama iznad prosjeka jer, kako najavljuju, već od danas dolazi zahlađenje i snježne padavine.

 


Snijeg je već jutros trebao da se zabijeli u višim predjelima, što je, kako se prognozira, tek početak perioda prave zime koji će se nastaviti i u narednoj godini.


Igor Kovačić, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, kaže kako se ozbiljnije padavine i pogoršanje vremena sa padom temperature očekuju od subote uveče i trajaće sve do ponedjeljka popodne.


- Prvo će na zapadu doći do obilnih padavina koje će početi s kišom, ali će se vrlo brzo pretvoriti u snijeg. Na zapadu će u nedjelju ujutru biti u višim krajevima i do 20 centimetara snijega, a on će se u višim krajevima povećavati i do 40. Biće dosta jakog vjetra, olujnog u planinama, tako da će u nedjelju na ponedjeljak u istočnim planinskim krajevima biti snježnih nanosa - kaže Kovačić.


Prema njegovim riječima, snježna granica će se spuštati i u niže krajeve od 400 metara nadmorske visine, tako da se u svim krajevima može očekivati formiranje snježnog pokrivača.

 

- U ponedjeljak će biti leden dan u svim krajevima, a temperatura neće nigdje preći iznad nule. Razvedravanje se očekuje u utorak, kada bi temperatura mogla biti između pet i 10 ispod nule, a na planinama i do minus 15 stepeni Celzijusovih - kazao je Kovačić.


Kako je najavio, ništa toplije neće biti ni u noći sa srijede na četvrtak, kada odlazi stara a dolazi nova - 2015. godina.


"Očekuje nas jako ledena novogodišnja noć", zaključio je Kovačić.

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI