CILJ OČUVATI DAYTON

Ivanić: Beograd je našao finu nijansu za odnose sa RS-om i BiH

Front 24.12.14, 19:31h

Ivanić: Beograd je našao finu nijansu za odnose sa RS-om i BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da zvanični Beograd vodi pametnu politiku kada kaže da voli Republiku Srpsku, ali da uvažava i da će uvažavati postojanje Bosne i Hercegovine, kao i da će učiniti sve za stabilnu BiH.


- Mislim da je to lijep balans koji je korektan i od interesa za nas ali i za Srbiju - rekao je Ivanić za B92.

 

Upitan kako razumije poruku da će Srbija učiniti sve da građani BiH žive bolje, Ivanić je rekao da to razumije kroz dvije stvari - da će se insistirati na političkoj stabilnosti i da bismo mogli zajedno da pokušamo da izađemo sa nekoliko zajedničkih projekata.

 

Jedna od stvari koja je skoro usaglašena je zajednička kandidatura pruge Beograd - Sarajevo što bi bilo izuzetno značajno.

- Imao sam priliku da razgovaram s više investitora i veliki broj njih je jasno reklo da. Ako se govori samo o BiH ili Srbiji, onda je to pitanje, ali da su zainteresovani ako bi zajedno nastupali BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija - rekao je Ivanić, ocjenjujući da misli da ima potrebe za zajedničkim nastupom kod investitora.

 

Ivanić, koji je danas u Beogradu razgovarao sa srbijanskim državnim vrhom, kaže da je s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o nastavku zajedničke saradnje i zajedničkih razgovora.

 

- Imamo nekoliko stvari koje nas čekaju. BiH pokušava da uhvati voz ka EU jer smo osam godina izgubili u međusobnom svađama i nismo se milimetar pomjerili. Sada je došla nova evropska inicijativa pa sam Nikolića i Vučića upoznao šta ona znači - rekao je Ivanić.

 

Za predsjednika RS-a Milorada Dodika je rekao da je čovjek koji ima vlastitu viziju i koncepciju, ali da je poslije izbora vidljivo da on nije jedini "apsolutni gospodar" Srba u BiH.

 

Kaže i da vjeruje da će sarađivati jer je to interes srpskog naroda i RS, a za to je i Srbija zainteresovana.

 

Ivanić je rekao da je njegov cilj da poslije četiri godine njegovog mandata RS ostane cjelovita i u sastavu u kojem je te da ne izgubi ništa od svojih nadležnosti, prenosi Tanjug.

 

- Galamom RS neće ništa dobiti - smatra Ivanić i dodaje da bi čak 90 ili 95 posto građana RS-a reklo da je za nezavisnost i da on slično misli, ali da to nije moguće.

 

- Srbi u RS-u ne mogu ništa dobiti ugrožavanjem Dejtona, samo mogu izgubiti. Priča o nezavisnosti se desi ili ne - zaključio je Ivanić.

 

Kako je istakao, interes BiH i Srbije je očuvanje Dejtonskog sporazuma.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI