OČUVANJE STABILNOSTI U REGIONU KAO OSNOVNI CILJ

Ivanić se u Beogradu sastao s Nikolićem, Vučićem i patrijarhom Irinejom

Front 24.12.14, 16:24h

Ivanić se u Beogradu sastao s Nikolićem, Vučićem i patrijarhom Irinejom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u Beogradu je razgovarao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i patrijarhom srpskim Irinejom.

Tokom susreta predsjedavajućeg Ivanića s Nikolićem iskazana je saglasnost o ključnim temama koje se tiču bilateralnih odnosa BiH i Republike Srbije, kao i odnosa u regionu. Razgovarano je i o regionalnim projektima važnim za BiH i Republiku Srbiju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Predsjedavajući Ivanić naglasio je važnost nastavka stvaranja pozitivne atmosfere u regionu. Po njegovim riječima, osnove za to su ekonomija, razvoj i dobri odnosi.

 

Ivanić se sastao i s predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim je razgovarao o unapređenju odnosa dviju zemalja.

 

Zajednički je ocijenjeno da je očuvanje stabilnosti u cijelom regionu od suštinskog značaja za BiH i Srbiju.

 

Tokom susreta razgovarano je o političkim prilikama u BiH, poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i o novoj inicijativi Evropske unije za BiH. Premijer Srbije podržao je proces evropskih integracija BiH.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se i s patrijarhom srpskim Irinejom, s kojim je razgovarao o potrebi očuvanja srpskog duha i srpskog naroda u BiH, navodi se u saopćenju.

 

Ivanić je radnu posjetu Republici Srbiji ocijenio pozitivnom i uspješnom. Tokom boravka u Beogradu, imao je brojne susreta s predstavnicima medijskih kuća iz regiona.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI