VIDEO/ EKSKLUZIVNI INTERVJU SA PREDSJEDNIKOM HRVATSKE

Ivo Josipović za DEPO Portal: Nikada neću dizati 'željeznu zavjesu' prema BiH, jer Hrvatska treba dobre susjede!

Front 24.12.14, 10:39h

Ivo Josipović za DEPO Portal: Nikada neću dizati 'željeznu zavjesu' prema BiH, jer Hrvatska treba dobre susjede!
Aktuelni predsjednik Hrvatske i kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima Ivo Josipović, pet dana uoči izborne odluke, ekskluzivno za DEPO Portal dao je iscrpni intervju

 

 

U maniru uobičajene vlastite odmjerenosti predsjednik Josipović govori o neophodnostima izmjena Ustava Hrvatske, mogućnosti većeg učešća građanja u kreiranju politike i nužnosti dobrosusjedskih odnosa.
 


Govoreći o odnosima Hrvatske i BiH, Josipović je u razgovoru za DEPO Portal prvo čestitao onima koji su na izborima u susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini ostvarili uspjeh:  

 
- Želim da ti izbori u BiH budu prijelomnica i da se nađu rješenja za sva ozbiljna i otvorena pitanja o kojima naši susjedi raspavljaju, od onih gospodarske naravi do onih koji se tiču strukture države, odnosa tri konstituivna naroda ali i odnosa konstituivnih naroda prema onima koji spadaju u one druge identitete. Mislim da su BiH i njeni domaći političari došli do svijesti da te otvorene probleme treba ozbiljno početi rješavati. Vrijeme ide i ne bi se trebalo događati da BiH zaostaje previše za Europom, valja uhvatiti taj europski korak i tu će BiH imati našu podršku.


Za Ivu Josipovića su odnosi tri konstituitivna naroda, ali i onih koji imaju drugačiji identitet, isključivo unutarnje pitanje BiH i tu je kranje precizan u svom odgovoru:


- Ono što je krupno pitanje o kojem se često raspravlja jesu odnosi tri konstituitivna naroda i ja sam tu uložio puno truda i prijateljstva za razgovor sa političarima sva tri konstitutivna bh. naroda. Želim da BiH bude uspješna, da ostvari taj ideal jednakopravnosti naroda i građana. Kako će to učniti, to zaista nije posao susjedstva, niti EU i Amerike. Mi možemo davati prijedloge, ideje i inicijative, ali moramo znati – u BiH jedino političari koji zastupaju ne samo narode, nego i sve građane, mogu donijeti ispravne odluke i po tom pitanju će uvijek imati moju punu podršku.


Pozitivna regionalna politika za ovoga predsjedničkog kandidata je sastavni dio proeuropske politike Hrvatske. Evo i zašto:


- Naša politika, politika Republike Hrvatske prema susjedima je vrlo jasna. Nama je važno da susjedstvo bude stabilno, da naši susjedi postanu članice EU, a one koje to žele – i članice NATO saveza. Ako pitate zašto to je vrlo važno, odgovor je također vrlo jasan. Kao prvo, važno je to za našu sigurnost, i ne samo za onu sigurnost kakva nam je trebala u vrijeme agresije, što znači da smo sigurni da takve agresije ponovo neće biti, nego sigurnost od ozbiljnih prijetnji koje danas prijete europskim zemlja – terorizam, organizirani krimanal, trgovina bijelim robljem, trgovina oružujem, droga... Od toga se ne bi mogli uspješno štititi da nemamo dobru suradnju sa svim susjedima, kako onima na zapadu i sjeveru, tako i onima na istoku.


Predsjednik Jospović naglašava da su odnosi sa susjedima važni i zbog gospodarskih interesa jer je susjedstvo jedina regija u kojoj Hrvatska ostvaruje uvjerljivi suficit. On upozorava:

 

- Standard naših građana je ovisan o uspjehu naše ekonomije na susjednim tržištima. I kada god dođe od nekih problema ili kada se kod nas jave političari koji smatraju da bi mi trebali dići željeznu zavjesu prema susjednim zemljama, gospodarstvenici su prvi koji me zovu i kažu: Predsjedniče, nama dolaze turisti iz susjedstva, tamo su nam investicije, tamo nam je imovina, trebamo repromaterijal, trebamo police na koje ćemo staviti našu robu. I zato politiku koja ne vidi da je europska politika naša prva politika, ali i da je regionalna politika drugo lice istog novčića, smatram nerazumnom i štetnom politikom. Ja ću i dalje zagovarati dobre odnose sa susjedima, zagovarat ću njihov ulazak u EU, ali, naravno, nakon što ispune sve one uvjete koje smo morali ispuniti i mi. Jer ući u EU kada zato niste spremni, nije dobro ni za državu koja je kandidat niti za samu EU.


Tokom predizborne kampanje u Hrvatskoj ovaj kandidat, koji će po anketima, vjerovatno, biti novi-stari predsjednik, snažno sa zalaže za promjenu ustava zemlje u cilju njene daljnje demokratizacije:


- Predlažem novi ustav u Hvatskoj i u njemu predlažem jačanje demokracije. Predlažem novi izborni model koji će ići dalje od referednumskih inicijativa. I da se pola Sabora iz izbornih lista bira direktno, sa imenom i prezimenom, a da se druga polovina bira sa naših lista ali uz preferencijalno glasovanje. Potpuna je anomalija da naš građanin može direktno da utječe na izbor europskih zastupnika više nego na izbor ljudi koji se biraju u Sabor. Ovakav sustav će ojačati odgovornost prema građanima i naravno da će stranačke oligarhije davati otpor ovomu. Ali siguran sa da će pristisak, javno mnijenje, ali i želja onih političara koji zaista jesu demokrate i koji želje dobro ovoj zemlji, doprinijeti da ovakva promjena biti prihvaćena.

 

Pogledajte intervju sa aktuelnim predsjednikom Hrvatske i kandidatom na ovogodišnjim predsjedničkim izborima Ivom Josipovićem...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)

BLIN
KOMENTARI