Internet i na mjestima 'bogu iza nogu'

Facebook u 2015. sprema velike promjene: Dronovi stižu u pomoć

Tehno 22.12.14, 20:01h

Facebook u 2015. sprema velike promjene: Dronovi stižu u pomoć
Facebook ima namjeru da omogući pristup internetu i na mjestima koja su “bogu iza nogu”

Društvena mreža Facebook koja ima više od milijardu korisnika širom svijeta, i u ovoj, odlazećoj 2014. godini ostala je među najpopularnijim i najposjećenijim socijalnim mrežama.

 

Ipak, da bi se održala na tom mjestu, Facebook za narednu, 2015. sprema nekoliko velikih projekata. Među njima su dronovi koji će služiti da pokriju internet signalom nepristupačna mjesta na svijetu, zatim iskorak u virtuelnoj realnosti, a tu su i planovi na polju razmjenjivanja poruka.

 

Kako piše sajt mashable.com, na osnovu projekata kompanije u posljednjih nekoliko godina, može se izvući zaključak šta Facebook sprema za narednu.

 

Jedan od glavnih planova jeste pokušaj da se ugrozi popularni servis Snapchat, aplikacija za razmjenu samouništivih poruka.

 

Facebook je najprije kupio WhatsApp za 16 milijardi dolara, zatim je pokušao da za tri milijarde kupi i Snapchat, ali je ta ponuda glatko odbijena, prenosi Telegraf.

 

Nakon toga, Facebook je lansirao i svoju aplikaciju Slingshot, aplikaciju za dopisivanje preko koje je moguće snimiti kratke video-klipove, ali i lajkovati na nov i interesantan način.

 

Facebook je takođe investirao i na polju virtuelne realnosti. U pitanju je projekat virtuelne stvarnosti, Oculus Rift, koji je počeo kao projekat na Kickstarteru, a Facebook ga je “prisvojio” za dvije milijarde dolara.

 

Plan je da zajedničkim snagama naprave revoluciju na tom polju.

 

Što se tiče planova vezanih za internet konekciju, Facebook ima namjeru da omogući pristup internetu i na mjestima koja su “bogu iza nogu”.

 

U saradnji sa kompanijom Ascenta, Facebook planira da preko dronova obezbijedi internet na mjestima gdje to nije moguće.

 

Ovaj plan je od svih i najizvesniji, a bespilotne letjelice na solarni pogon trebalo bi da omoguće pristup internetu korisnicima u Africi. U saradnji sa kompanijom Ascenta, Facebook planira da preko dronova obezbijedi internet na mjestima gdje to nije moguće.

 

(Novosti.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

(Novosti.rs,

BLIN
KOMENTARI