Sud BiH

Potvrđena optužnica za ratne zločine delegatu u Skupštini Nogometnog saveza BiH

Hronika 22.12.14, 18:29h

Potvrđena optužnica za ratne zločine delegatu u Skupštini Nogometnog saveza BiH
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Mileta Puljića, delegata u Skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), člana predsjedništva HŠK Zrinjski i dugogodišnjeg direktora "Vodovoda“ Mostar tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti


 
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Mileta Puljića, delegata u Skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), člana predsjedništva HŠK Zrinjski i dugogodišnjeg direktora "Vodovoda“ Mostar tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

 

"U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mile Puljić, u periodu od početka maja 1993. godine do početka marta 1994. godine, u svojstvu komandanta II bojne 2. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području općine Mostar, u okviru širokog i sistematičnog napada HVO vojske, Vojne policije HVO-a i dr. na civilno muslimansko stanovništvo, u saizvršilaštvu i dogovoru sa komandantom operativne zone Jugoistočne Hercegovine, zahtijevao od neposrednih izvršilaca da izvode zatvorenike iz logora Heliodrom, odvode ih na prinudne radove i u živi štit. Na prinudnim radovima i u živom štitu, oko 73 zatvorenika–civila bilo je ranjeno, 11 poginulo, a oko 15 je fizički zlostavljano od strane pripadnika II bojne 2. brigade HVO-a“, navodi se u saopćenju Suda BiH.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI