FOTO/ GRAĐANI TRAŽE PRAVDU ZA MALU NEJLU

Pobuna u Brčkom zbog nemara ljekara: 'Dijete su mi ubijali dva dana'

Hronika 22.12.14, 16:04h

Pobuna u Brčkom zbog nemara ljekara: 'Dijete su mi ubijali dva dana'
Danas je veliki broj Brčaka izašao na proteste koji su održani pod sloganom 'Pravda za Nejlu', 3-godišnju djevojčicu, koja je umrla prije nekoliko dana, prema svemu sudeći zbog nemarnosti jednog od ljekara u ovome gradu.

Protesti su krenuli sa Trga pravde. Kolona sa transparentima se kretala prema Trgu mladih gdje su se mirnim protestima pridružili Elvis, Zada i Ensar Bajrić, roditelji i brat umrle djevojčice. Nakon toga kolona je prošla pored Gradske vijećnice u kojoj sjede Gradonačelnik i njegov zamjenik.

 

pravda-za-nejlu-3

 

Prilikom dolaska pred kapiju Opće bolnice policija je kazala da se u krug ne može ući. Tada je nesretna majka djevojčice sa više osoba odgurnula policajce i krenula ka zgradi bolnice.

 

pravda-za-nejlu-6

 

-Ne unutra (bolničku zgradu op.a). Nisam ja takva da ulazim unutra, ali hoću da izađu odgovorni za smrt moje kćeri i da me pogledaju u lice- povikala je očito iscrpljena Zada.

 

Revolt okupljenih građana izazvalo je pojavljivanje, na jednom od prozora, uposlenika bolnice kada su počeli povici „ubice, ubice“.

 

-Okupili smo sa da podržimo roditelje malene Nejle koji traže pravdu za smrt svoje kćerke. Ne želimo više nemarnosti u zdravstvu Distrikta. Svaki dan ćemo protestirati dok se ne ispune naši zahtjevi- kazala je Sadika Delić, dodajući da je i njeno dijete bilo zanemareno od strane ljekara.

 

pravda-za-nejlu-7

 

Zahtjeve je u ime okupljenih pročitala Hanifa Sejdić, koja kaže da je majka koja ima troje djece i koja se brine za njihovu budućnost.

 

-Okupili smo se kao neformalna grupa građana koje je došla podržati roditelje malene Nejle. Naši zahtjevi su slijedeći: ostavke šefice Vladinog odjela za zdravstvo Anđe Nikolić, direktora JZU u Brčkom Nihada Šibonjića, njegovog zamjenika Dušana Stokića.  Također, tražimo i suspenziju pedijatra Ferhate Šećerbegović do oknčanje istrage- kazala je Sejdić.

 

pravda-za-nejlu-8

 

Azra Ramić koja je došla da podrži roditelje malene Nejle je ispričaja svoju tužnu priču.

 

-Moj muž se prije više od dvije godine razbolio. Svako malo dobijao je uputnicu za bolničko liječenje, ali su ga ljekari na tom odjelu vraćali. Da bi nakon toga došao u teško stanje kada su ga više puta oživljavali. Nakon nekoliko dana je preminuo. Smatram da su i u ovome slučaju odgovorni ljekari- kazala je Ramić u izjavi prisutnim novinarima.

 

pravda-za-nejlu-5

 

Prisutnim novinarima obratila se i Zada Bajrić koja je obraćanje počela riječima: „nemarom svojim su mi dijete ubili“.

 

-Ako imaju obraz neka izađu i neka me gledaju u oči. Hoću da me pogledaju u oči, ubili su mi dijete od tri godine. Neka izađu neću ja njima ništa. Hoću da se svi smijene, a Šećerbegovićku u zatvoru. Dva dana su mi svjesno ubijali dijete, a ja sam gledala i uzalud tražila pomoć. Niko ništa nije htio poduzeti. Tražim pravdu za svoje djete kako bi mirno spavala u zemlji- kazala je Zada Bajrić.

 

Njeno svjedočenje nije ostavilo ravnodušnim okupljene na mirnim protestima koji nisu mogli sakriti suze.

 

pravda-za-nejlu-2

 

 

 

 

(otisak.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI