Počele pripreme za Svjetsko prvenstvo

Rukomentna reprezentacija BiH: Bićemo jedno od iznenađenja u Kataru

Sport 22.12.14, 14:52h

Rukomentna reprezentacija BiH: Bićemo jedno od iznenađenja u Kataru
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru počela pripreme za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati od 15. januara u Kataru. Izabranici Dragana Markovića u gradu na Neretvi boraviće do 30. decembra, nakon čega putuju za Sarajevo pa u Katar, rečeno je na današnjoj press konferenciji Rukometnog saveza BiH u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Selektor Dragan Marković u Mostaru je okupio 21 igrača, a njih 19 putuje u Katar.

 

„Sretni smo što se duh naše reprezentacije proširio po cijeloj zemlji, ne samo po Mostaru gdje ćemo ostati do 30. decembra. Poslije dva dana pauze reprezentativci će trening nastaviti u Sarajevu od 2. do 4. januara, a nakon toga putujemo u Katar gdje ćemo odigrati dvije kontrolne utakmice sa domaćinom prvenstva i jednu s reprezentacijom Portugala“, kazao je selektor Marković.

 

„Naši reprezentativci s nestrpljenjem iščekuju prvu utakmicu sa Iranom“, istakao je Marković ne krijući nadu da će imati mnogo više sreće sa povrijeđenim igračima u poređenju sa kvalifikacionim periodom. 

 

„Ne plašimo se ni toga jer možemo naći adekvatne zamjene“, optimistično poručio je Marković.

 

Prokomentirao je i veliko interesovanje evropske sportske javnosti za našu reprezentaciju koja je do sada bila nepoznanica.

 

“Bilo smo nepoznanica do plasmana na Svjetsko prvenstvo u Katara, ali od tada nas posmatraju s respektom. Osjetio sam to po njemačkim medijima koji se intenzivno raspituju za zdravstveno stanje Nikole Prce i Marka Panića kao nosilaca  naše igre. Ni Katar nas na pripremi turnir ne zove što nas voli,  već što nas respektuje i što se nadaju da će se s nama susresti u drugom krugu. Mi nemamo šta da izgubimo, ali gledajući kakva smo ekipa svi će s nama imati problema“, rekao je  selektor Marković.

 

Atmosfera u reprezentaciji je više nego odlična.

 

„Na put ide 19 igrača a u Mostaru se okupilo 21.  Ko će otpasti a ko putovati vidjećemo. Otvorena je konkurencija“, istakao je Marković, dodavši:

 

„Pripreme traju od samog plasmana na SP. Očekivanja su da prođemo u drugi krug, da igramo što bolje, te će tako doći i dobri rezultati“.

 

Rukometna reprezentacija BiH prema ocjeni golmana Benjamina Burića ima dobru bazu igrača koji igraju jedan za drugog.

 

„Na Svjetskom prvenstvu u Kataru pokazaćemo svoju kvalitetu. U reprezentaciji svako svakoga može da zamijeni,  tako da povrede ne mogu značajnije utjecati na igru. U Katar idemo spremni i jedna čekamo prvu utakmicu. Mislim da smo spremni i psihički i fizički i da sa dobrim pripremama možemo napraviti dobar rezultat“, smatra Burić.

 

Komentirajući činjenicu da bh. reprezentativci poznaju igrače drugih zemalja iz liga Francuske i Njemačke sa kojima se susreću nastupajući za svoje klubove Burić je kazao da bi BiH reprezentacija mogla biti jedno od iznenađenja na SP. 

 

Generalni sekretar Rukometnog Saveza BiH Smajo Karačić i generalni direktor kompanije „Klas“ Rusmir Hrvić potpisali su danas u Mostaru dvogodišnji sponzorski ugovor. Boravak reprezentacije u gradu na Neretvi podržali su i Sportski savez Grada Mostara, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešliću, Osnona škola „Zalik“ i preduzeću Mo-buss, piše Anadolu Agency.

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI