Wikileaks objavio uputstva za agente CIA-e

Evo kako agenti zaobilaze sigurnosne sisteme na aerodromima

Hronika 22.12.14, 11:52h

Evo kako agenti zaobilaze sigurnosne sisteme na aerodromima
Site WikiLeaksa objavio je dva povjerljiva dokumenta s uputstvima agentima američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

 



Uputstva govore kako agenti da, dok su na tajnom zadatku, "zaobiđu" sigurnosne sisteme na međunarodnim aerodromima, uključujući one u EU.



Prvi dokument, koji datira iz septembra 2011. godine, savjetuje operativcima kako da se ponašaju tokom pojačane kontrole na aerodromu, koja obuhvata pretresanje i detaljno ispitivanje, prenosi danas Russia Today.



Uputstvo ukazuje na značaj igranja dosljedne, uvjerljive i dobro uvježbane uloge, pored lažnog profila na Internetu.



U drugom dokumentu, iz januara 2012., detaljno su predstavljene procedure pogranične kontrole u šengenskoj zoni i različite mjere elektronske sigurnosti, uključujući Šengenski informacioni sistem i datoteku otisaka prstiju EURODAC.



Osnivač "WikiLeaksa" Julian Assange objašnjava da ovi dokumenti pokazuju da CIA, pod administracijom američkog predsjednika Baracka Obame, "i dalje planira da se infiltrira preko granica EU i da vodi tajne operacije u zemljama EU".


Dokument pokazuje i sve veću zabrinutost CIA-e zbog rizika koji po lažni identitet agenata predstavljaju biometrijske baze podataka, koje su i SAD unaprijedile poslije terorističkih napada 11. septembra 2001.



"WikiLeaks" je u petak objavio izvještaj CIA u kojem je navedeno da akcije čiji je cilj ubistvo, među koje spadaju i napadi bespilotnim letjelicama, mogu biti efikasne u nekim slučajevima, ali da mogu imati i negativne efekte, poput okretanja lokalnog stanovništva pobunjenicima, prenosi B92.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI