Potraga za ostacima žrtava

Masovna grobnica u blizini Mostara: Šta sve krije jama Radača?

Hronika 22.12.14, 08:34h

Masovna grobnica u blizini Mostara: Šta sve krije jama Radača?
Tužilac Odjela za ratne zločine Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Pranjić kazala je kako je slučaj jame Radača bio u nadležnosti ove pravosudne institucije sve do dvadeset dana unatrag, kada je stigao dopis da ga preuzima Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

 

 

Pranjić je otkrila da je istraživanje Radače započelo još 2008, kao i da se na ovom predmetu radilo i 2009, odnosno 2011. godine.


- Išlo se do dubine od 50 metara. Radovi su stali zbog nedostatka sredstava, ali i zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Na dubini od 50 metara naišlo se na betonski zid, zbog čega se stalo, objasnila je Pranjić.


Veliki problem predstavljao je i veliki broj minsko-eksplozivnih sredstava, ali i krutog otpada u jami. Zanimljivo je da su iz spomenute jame ekshumirana četiri tijela još 2008. godine. Kasnije su identificirani Slaviša Kandić, Vladimir Pavić, Gordan Zurovac i Dragomir Ilić, nestali 1992. i 1993. godine. Njihova tijela pronađena su na dubini od 25 metara jame. Jama Radača inače je duboka oko stotinu metara.


U blizini Radače, na lokalitetu Goranaca, postoje još dvije jame koje su poslužile kao masovne grobnice. Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnosti (članovi porodice Vuković). Iz jame Rimski bunar 2007. je ekshumirano 16 žrtava, među kojima su bila tijela 13 pripadnika Armije RBiH nestala 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru, gdje se nalazila komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.


Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić prije nekoliko dana je istakao kako je ova institucija 12. novembra formirala predmet u sklopu kojeg su policijskim strukturama odmah naređene aktivnosti u vezi sa provjerama lokacija u okolini Mostara, za koje postoje informacije da se na njima nalaze posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti iz proteklog rata. 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI