KAKVU SMO TO GENERACIJU ODGOJILI?

Njemačka zgrožena raspuštenošću bh. djece: Pet dana ekskurzije, sedam trudnih djevojčica!

Hronika 20.12.14, 12:08h

Njemačka zgrožena raspuštenošću bh. djece:  Pet dana ekskurzije, sedam trudnih djevojčica!
O jednoj đačkoj ekskurziji u BiH tokom koje je ostalo trudno nekoliko maloljetnica pišu i mediji na njemačkom jeziku. Oni se osvrću i na završeni susret na vrhu EU na kojem je malo raspravljano o njenom proširenju

Neuobičajeno brzo, dan prije nego što je to planirano, je okončan susret na vrhu EU. Predsjedavajući Ministarskog vijeća Donald Tusk očito je održao obećanja o skraćivanju i dnevnog reda i rasprava. Tako se brzo došlo do sporazuma o investicionom programu Evropske komisije i o stavu spram konflikta u Ukrajini. Na ovaj način je iz fokusa izašla jedna tema koja desetinama godina zaokuplja pažnju lidera - proširenje EU, piše list Wiener Zeitung i nastavlja:

 

"Ovo ide na ruku zapadnoevropskim državama članicama, poput Njemačke. To odgovara i najavama Evropske komisije, čiji je novi predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio da neće biti daljeg proširenja Unije u njegovom petogodišnjem mandatu.

 

Ipak, prespektiva ulaska u Uniju mora biti održana, prvenstveno zbog država Zapadnog Balkana, prenosi austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz. Bez motivacije iz pravca Brisela, brzo će doći do koraka unazad, naprimjer u Makedoniji, čija integracija u EU je blokirana zbog spora oko imena države koji postoji sa Grčkom. Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju proces integracije, već godinama tapka u mjestu. Komplikovana državna forma tamo otežava proces privrednih i političkih reformi.

 

Iako se sami šefovi vlada i država nisu na samitu pozabavili temom proširenja, s predstavnicima balkanskih država razgovarano je tokom protekle nedjelje u Briselu. Gosti su između ostalih bili premijer Makedonije i šef diplomatije Kosova. Crna Gora je mogla otvoriti još nekoliko poglavlja pristupnih pregovora, a Srbija je blizu toga. Ipak, ovo su vrlo mali koraci u pravcu približavanja EU", zaključuje Wiener Zeitung.

 

Šta znaju djeca šta je to seks?

Đačka ekskurzija je trajala samo pet dana. Šta može da se desi za tako kratko vrijeme. U BiH - mnogo toga, piše list Berliner Kurier i nastavlja:

 

"Sedam trudnih djevojčica. Sve između 13 i 14 godina starosti. Nakon povratka s ekskurzija jedna za drugom su djevojčice otkrivale da su trudne. U BiH je ovaj slučaj izazvao veliku diskusiju o tome koliko djeci nedostaje seksualno obrazovanje. "Postalo je očigledno da ovdje postoje veliki propusti kod roditelja, ali i u sistemu obrazovanja", navodi koordinator za pitanje zdravstva Republike Srpske Nenad Babić", piše Berliner Kurier.

 

Članak o ovome objavljuje i portal Focus.de. U tom članku se postavlja pitanje obrazovanja djece:

 

"Broj maloljetničkih trudnoća u BiH se razantno povećava. Samo u Sarajevu je tokom protekle godine dijete rodila 31 maloljetnica. Osim toga je sve više seksualno aktivnih djevojčica od 13 do 15 godina starosti. "Zabrinjavajuće je da danas djevojčice imaju seksualne odnose već sa 13 godina, ali to je jednostavno trend koji postoji", kaže ginekolog Senad Mehmedbašić za portal kosmo.at. Ne smije se više dozvoliti da naša djeca o seksu uče na ulici, a ne u školi", prenosi Focus riječi ovog ginekologa.

 

 

(dw.de/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI