U bolnici leže već dva dana

Pozlilo im nakon vakcinacije: Još se ne zna uzrok nuspojava kod sarajevskih srednjoškolaca

Hronika 19.12.14, 18:53h

Pozlilo im nakon vakcinacije: Još se ne zna uzrok nuspojava kod sarajevskih srednjoškolaca
Nakon što je vakcina antitetanus kod sarajevskih srednjoškolaca u utorak izazvala neželjene reakcije njena daljnja primjena je obustavljena dok se utvrde sve okolnosti koje će razjasniti šta se zapravo dogodilo, piše bh. novinska agencija Patria.

 

 

Podsjećamo, prvog dana 13 učenika je imalo simptome u vidu glavobolje, mučnine, trnjenje ruku te im je ukazana pomoć na Infektivnoj klinici UKCS-a, a dan kasnije još nekoliko učenika je zatražilo pomoć.

 

Dok s jedne strane postoji mogućnost da je prekinut hladni lanac (održavanje optimalne temeperature tokom transporta, skladištenja i upotrebe vakcina) zvaničnih informacija još uvijek nema.

 

No, s druge strane, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da nisu zaprimili nijednu prijavu sumnje na neželjenu reakciju.

 

- Po prijavi sumnje na neželjenu reakciju/neželjene reakcije odmah ćemo reagovati u pravcu ocjene uzročno-posljedične veze između prijavljene neželjene reakcije i primijenjenog lijeka koji je pod sumnjom, a u skladu sa donesenom ocjenom preduzimati odgovarajuće regulatorne mjere – navode iz Agencije.

 

Oni također napominju da su neželjene reakcije očekivana neželjena dejstva na antitetanusnu vakcinu i ista su opisana u rezimeu karakteristika lijeka i u uputstvu za pacijente.

 

Kako je ranije Patria objavila, ova vakcina koristi se već dvije godine, a proizvođač je Imunološki zavod Zagreb, a koja je dobila dozvolu Agencije za stavljanje u promet na tržište BiH.

 

- Ukoliko je vakcina čuvana u propisanim uslovima (a vjerujemo da jeste) nema bojazni da je došlo do narušavanja njenog kvaliteta koji je provjeren u momentu ulaska vakcine na tržište BiH. Na zahtjev zdravstvenih radnika, ili institucija i po prijemu vakcine, ista će odmah biti uzeta u rad da se u postupku vanredne kontrole provjeri kvalitet iste – saopćeno je iz Agencije.

 

To znači da ni Zavod za javno zdravstvo KS, ni Zavod za javno zdravstvo FBiH nisu uputili zahtjev za provjerom vakcine ili se uopšte oglasili o toku istrage o ovom nemilom slučaju.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI