Nema ko da potpisuje naloge

Lipovača se izjasnio da nije kriv, u USK u pitanje dovedene sve isplate

Hronika 19.12.14, 16:03h

Lipovača se izjasnio da nije kriv, u USK u pitanje dovedene sve isplate
Premijer USK-a u tehničkom mandatu Hamdija Lipovača jučer je prigodom saslušanja u Kantonalnom tužiteljstvu USK-a odbacio sve optužbe na svoj račun. Njegov advokat Salih Hodžić kazao je kako su i Tužiteljstvo i oni iznijeli svoje argumente.

 

- Još uvijek nismo u detalje razradili odbranu, ali negiramo sve ono što se Lipovači stavlja na teret i u tom pravcu ćemo se i braniti, kazao je Hodžić za Dnevni list.


On je rekao kako se njegovog klijenta tereti za vremensko razdoblje dok je obnašao mjesto načelnika općine Bihać. Pojašnjava kako se radi o slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacijskog centra “STENS”, a Lipovača se tereti kako je općinski proračun oštetio za više stotina hiljada maraka. Konkretnije, tereti ga se kako je u službene isprave unosio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za izvođača radova – bihaćku tvrtku “Agra”, u vlasništvu Alena Gluhalića, koji je također uhapšen. Njegov advokat prije nego je njegov klijent saslušan kratko je novinarima kazao kako zna o čemu se radi, ali kako tužitelj njegovom branjeniku mora pojasniti za što ga se tačno tereti i pročitati mu koje su to radnje, kako bi on kasnije mogao dati svoj iskaz. Inače, početna cijena radova na STENS-u iznosila je 810.000 maraka, a na kraju je zbog više aneksa ugovora o dodatnim radovima naplaćeno 1,7 miliona maraka.


Pripadnici Federalne uprave policije jučer su izvršili pretres stana Hamdije Lipovače u Ulici Avdage Šahinagića u Sarajevu, a sve u sklopu istrage koju vodi Kantonalno tužiteljstvo USK-a. U javnost nije procurilo jesu li, i što zanimljivo za istragu pripadnici FUP-a pronašli u Lipovačinom stanu. Podsjetimo kako su još u srijedu pretreseni njegovi uredi i prostorije u Bihaću. U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti rasplet ovog slučaja, koji je zainteresirao medije i izvan granica naše zemlje, jer će zasigurno sljedećih dana u javnost polako početi “curiti” detaljniji podaci o onome što se Lipovači i Gluhaliću stavlja na teret.


Bez premijerovog potpisa nema isplata


Hapšenje Hamdije Lipovače moglo bi dovesti u pitanje isplate novca iz proračuna. Kako prenosi Radio-televizija USK-a, dobili su obavijesti iz Ministarstva financija USK-a u kojem, između ostalog, stoji kako je kantonalna Vlada donijela odluku kojom je za potpisnika naloga pored ministrice Ministarstva financija ovlastila Elvisa Beganovića. Tačkom II ove odluke određen je način potpisivanja naloga kolektivno, uz obvezan potpis premijera USK-a. Kako je premijer spriječen, a nije određena osoba koje će umjesto njega biti potpisnik platnih naloga, trenutačno Ministarstvo financije nije u mogućnosti vršiti plaćanja. “Ovo tijelo ne može vršiti bilo kakve radnje koje su u suprotnosti s naprijed navedenom odredbom zakona iako smo svjesni da će zastoj u plaćanju dovesti do posljedica po korisnike proračuna i druge korisnike javnih prihoda”, navodi se u obavijesti.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI