DVOSTRUKI ARŠINI ZA OSUMNJIČENE

Zašto SIPA snima samo hapšenja Bošnjaka i Hrvata?! Hapšenja Srba 'prolaze' bez kamera...

Hronika 19.12.14, 14:05h

Zašto SIPA snima samo hapšenja Bošnjaka i Hrvata?! Hapšenja Srba 'prolaze' bez kamera...
SIPA je od početka novembra izvela više akcija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, u kojima je uhapsila više od 30 bivših pripadnika vojske Republike Srpske, koji su osumnjičeni za zlostavljanje i ubistva na stotine bošnjačkih civila od 1992. do 1995. godine. Prilikom hapšenja, ili nakon toga, nije objavljena niti jedna fotografija ili videosnimak osumnjičenih

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavljuje snimke hapšenje samo Bošnjaka i Hrvata, dok hapšenje osumnjičenih Srba prođe bez pompozne medijske hampe, iako je u posljednja dva mjeseca ove godine uhapšeno na desetine bivših pripadnika vojske Republike Srpske, koji su optuženi za najmonstruoznije zločine tokom srpske agresije na BiH, i čija imena i izgled javnost zaslužuje da zna, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

Brojne akcije

 

SIPA je od početka novembra izvela više akcija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, u kojima je uhapsila više od 30 bivših pripadnika vojske Republike Srpske, koji su osumnjičeni za zlostavljanje i ubistva na stotine bošnjačkih civila od 1992. do 1995. godine.

 

Prilikom hapšenja, ili nakon toga, nije objavljena niti jedna fotografija ili videosnimak osumnjičenih.

 

Među posljednjim uhapšenim za ratne zločine je i Milkan Gojković, koji se tereti da je bio jedan od najbližih saradnika najmonstruoznijeg zločinca Veselina Vlahovića Batka, koji je silovao i ubio 1992. godine na desetine bošnjačkih civila u sarajevskom naselju Grbavica. Hapšenje ili fotografija njegovog saučesnika Gojkovića nije objavljena do danas.

 

Krajem novembra 2014. SIPA je uhapsila i 12 osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene u julu 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području opštine Prijedor, u selu Zecovi, no javnost također ne zna kako izgledaju oni koji su ubili više od 100 Bošnjaka.

 

Naredbe tužilaštava

 

Početkom decembra 2014. po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, uhapšeno je 14 osoba, koje se sumnjiče za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu 1992. godine, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.

 

Javnosti nije poznato kako izgledaju ni ovi osumnjičeni za monstruozna ubistva, piše Patria.

 

S druge strane, internet je preplavljen snimcima privođenja s lisicama na rukama Šemsudina Mehmedovića, bošnjačkog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je osumnjičen pa oslobođen optužbi za skrivanje naoružanja na području općine Tešanj.

 

Kamere su svaki put išle, zajedno sa SIPA-inim specijalcima, ali i specijalcima Federalne uprave policije prilikom hapšenje pripadnika selefijskog pokreta u BiH. Snimljeno je i javnosti prikazano spektakularno hapšenje Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zatim Jerka Ivanovića Lijanovića, federalnog ministra poljoprivrede i Milorada Bahilja, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH, upad SIPA-e i FUP-a u Gornju Maoču...

 

Snimljeno je i spektakularno javnosti prikazano hapšenje još jednog Bošnjaka, Hamdije Lipovače, premijera Unsko-sanskog kantona, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili u srijedu, 17. decembra 2014., zbog navodne zloupotrebe polažaja još 2007. godine.

 

Čekali TV kamere

 

Federalni specijalci čekali su sa izvođenjem akcije dok se nisu pojavile TV kamere.

 

Također, kada na youtubu-e ukuca se ime Živka Budimira, predsjednika FBiH mogu se pogledati i snimci njegovog hapšenja i privođenja.

 

Niko ne spori da policija i pravosuđe treba da rade svoj posao. Naprotiv. Svaku akciju i presudu za kriminal, zločine.. treba podržati i pozdraviti i pomagati ovim stubovima provođenja zakona u BiH u njihovom poslu.

 

No, preko onoga što se zovu činjenice ne može se tako olako preći. SIPA i FUP treba da rade svoj posao profesionalno, a da bi tako i bilo onda ne smije biti dvostrukih aršina. U protivnom imat ćemo i dalje „naše“ i „vaše“ kriminalce, zločince...gdje Bošnjake i Hrvate gledamo kako ih odvode sa lisicama na rukama, a kada je riječ o Srbima onda je tišina, samo informacija na „kašičicu“ uglavnom sa inicijalima.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI