DIONIČARI ZABRINUTI

Devalvacija ruske rublje mogla bi izazvati probleme u 'Bosnalijeku'

Biznis Klub 19.12.14, 09:44h

Devalvacija ruske rublje mogla bi izazvati probleme u 'Bosnalijeku'
U posljednja dva mjeseca ruska rublja je devalvirala u odnosu na dolar i euro za oko 50 posto, a mali dioničari „Bosnalijeka“ strahuju da bi to moglo utjecati na ovu najuspješniju bh. farmaceutsku kompaniju, piše novinska agencija Patria

Naime, potraživanja „Bosnalijeka“ od ruskog partnera skoro su dosegnula 50 miliona KM.

 

- Bez obzira što su cijene isporučenih proizvoda, a time i potraživanja, iskazani u eurima,postoji realno opasnost da su ta potraživanja ugrožena. Ovako dugi rokovi plaćanja, vjerovatno dogovoreni zbog situacije da je ruski kupac uključen u upravljanje „Bosnalijekom“ nakon okupacije, doveli su ga u situaciju da za isti dug u eurima, sada mora obezbjediti duplo više rublji – kaže naš izvor.

 

Na dalje naš saogovornik ističe da se može desiti da svoju poziciju u „Bosnalijeku“, ostvarenu kroz domaći Haden sa lukšenburgskom adresom, iskoristi kako bi uticao na odluku da „Bosnalijek“ preuzme dio kursnih razlika.

 

- Naravno da ljudi koji su realizirali projekat Haden, neće propustiti mogućnost da to kao prihvate pa da „Bosnalijek“, solidarno sa svojim kupcem snosi dio kursnih razlika. To bi značilo pristanak da se ovih oko 25 miliona eura potraživanja smanje za najmanje jednu četvrtinu ili više što bi vodilo u gubitak od oko 6 miliona eura, samo na dosadašnjim potraživanjima.S obzirom na ljude koji su trenutno u Bosnalijeku, ne smije se bez rezerve prihvatiti to umanjenje. Postoji realna opasnost da se ova devalvacija rublje iskoristi kao prilika da se iz „Bosnalijeka“ izvuće tih oko 6 miliona eura i raspodijeli među sadašnjim upravljačima. I onda eto njih da još dokupe dionica – dodao je naš izvor. 

 

Iznos nenaplaćenog izvoza u ovom trenutku je nemoguće provjeriti. Sadašnji upravljači su upotpunosti očistili uposlenike kojima su dostupne ove informacije, a sve u cilju sakrivanja obima i načina poslovanja.

 

Vlada kao vlasnik oko 20 posto dionica i mali dioničari koji su vlasnici više od 30 posto dionica nemaju nikakvu mogunćost uvida u poslovanje "Bosnalijeka".

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI