PREDSJEDNIK HDZ-A O FORMIRANJU VLASTI

Čović: Evropska unija čeka, a mi griješimo i ne radimo

Front 19.12.14, 09:05h

Čović: Evropska unija čeka, a mi griješimo i ne radimo
Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, za današnje Oslobođenje izjavio je da će se u ponedjeljak predložiti mandatari u pet županija

- Naš plan u kreiranju izvršne vlasti bio je da do kraja godine imamo maltene definiran kostur vlasti na svim razinama, a što bi značilo da županije budu potpuno završene sa rukovodstvima, kandidatima za Dom naroda, mandatarima i potencijalno završenim vladama, koje bi do kraja 2014. imale nacrte proračuna.

 

To je bila ideja i čini mi se da nije bilo nijednog razloga da je ne realiziramo do kraja. Drugi korak je trebao biti napravljen na razini entiteta. Kad sam razgovarao sa predstavnicima RS-a, oni su mi garantirali da će do 20. u mjesecu završiti taj posao i uspjeli su u tome. A kod nas je trebalo doći do Doma naroda, koji će predložiti predsjednika i dopredsjednike Federacije, kako bismo došli u poziciju da i mi imamo kandidata za premijera, rekao je Čović.

 

- Bio sam siguran, čak sam sa gospodinom Izetbegovićem dogovarao da u ponedjeljak, 22. ili najdaIje 29. budemo u takvoj situaciji da imamo mandatara Vlade i Vijeća ministara, a kako bismo ove praznike koji se kod nas razvuku na 15-ak dana iskoristili za provjeru tih kandidata. Formalno smo trebali imati svu izvršnu vlast zaključno sa prvim mjesecom. Čini mi se da smo napravili neke greške u koracima.

 

- To nema veze sa složenošću sistema, jer ako smo se opredijelili da jednu koaliciju predvodi HDZ, a drugu SDA i DF kao partneri, nema razloga da nas složenost sustava razvuče na nekoliko mjeseci. Volio bih čuti valjan razlog zašto sve županije nisu riješile svoja rukovodstva, delegate za Dom naroda kao preduvjet za entitetsku razinu i zašto se nije došlo do definiranja bar pojedinih mandatara tih vlada, kako bismo pripremali izvješća o proračunu za tekuću i onome za narednu godinu. Možda je to preambiciozno, ali mi nemamo vremena, već smo izgubili četiri godine, dodao je on.

 

- Realnost može biti i peti mjesec. Nisam navikao na takav način rada. Ali, danas kada se izuzetno teško živi i kada imamo zastoj i u ovoj europskoj priči, mi ne radimo. Došli smo u poziciju da nas posjeti visoka predstavnica EU, da nam iz Bruxellesa institucije pošalju vrlo pozitivne poruke. Sve su to odradili do 15.12. A ko će kod nas to uraditi, ono što smo mi obećali? A kazali smo da će Predsjedništvo BiH pripremiti izjavu da će predsjednici stranaka to potpisati i da ćemo to usvojiti kroz izvršnu i zakonodavnu vlast, kako bi one i preuzele odgovornost, kazao je Dragan Čović.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI