DA, I TO JE MOGUĆE

Ove spolne bolesti možete 'pokupiti' i bez seksa, a evo i kako!

ŽENA iN 19.12.14, 08:40h

Ove spolne bolesti možete 'pokupiti' i bez seksa, a evo i kako!
Strašna no istinita činjenica je da se ne morate seksati kako biste dobili neku spolno prenosivo bolest. Ginekologica Alyssa Dweck iz New Yorka i autorica knjige 'V is for Vagina' odala nam je gdje se sve kriju virusi od kojih bismo trebali bježati glavom bez obzira

HPV

Iako se posljednjih godina sve više piše i priča o HPV-u, mnogi i dalje ne znaju da se ovaj virus može prenijeti i bez seksa. "HPV se prenosi preko kože, bilo da netko dodirne bradavicu ili područje koje je okružuje", kaže Dweck.

 

HPV dolazi u različitim oblicima, od kojih neki mogu uzrokovati genitalne bradavice dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije. Čak ne mora biti u obliku bradavice da biste se zarazili, jer se virus može širiti i prije nego se proširi po tijelu. "Bradavice se ponekad javljaju i na drugim dijelovima tijela, kao što su prsti", napominje Dweck. Iako se bradavice mogu ukloniti, primjerice zamrzavanjem ili rezanjem, virus i dalje može ostati u organizmu i povremeno se aktivirati.

 

Molluscum Contagiosum

Iako zvuči kao nešto iz Harryja Pottera, zarazne moluske su daleko od toga. Iako je tehnički riječ o virusnoj infekciji, a ne o spolno prenosivnoj bolesti, Dweck napominje da je porastao broj žena koje imaju povećane kvržice s kraterima na spolovilima, umjesto na drugim dijelovima tijela. Moluske se obično prenose preko kože ili čak kreveta u solarijima. Iako kvržice nisu bolne, nakon što dobijete jednu one se mogu proširiti, zbog čega biste se mogli zabrinuti.

"Virus će sam nestati, a kvržice se mogu ukloniti. No ako se recimo zamrzavaju, ne mogu se poslati na analizu u laboratorij", ističe Dweck. Pozitivna stvar je da se. jednom kad se riješite virusa, infekcija obično ne vraća.

 

Trihomonijaza

Ova bolest nije jako poznata, no vrijedi čuti nešto i o njoj jer virus može preživjeti na neživom objektu prilično dugo nakon što ga je dodirnuo neko zaražen. Može se pojaviti u obliku vaginalne infekcije, uz iscjedak neugodnog mirisa, te praćen svrabom i iritacijom. "Može se prenijeti stvarima kao što su prljavi ručnik ili neoprani vibrator", kaže Dweck.

Iako ne postoji točna informacija koliko dugo može preživjeti virus, Dweck objašnjava da je malo vjerojatno da biste se zarazili dodirivanjem predmeta nekoliko tjedana nakon što ga je dodirivala osoba s trihomonijazom. Srećom, lako se može izliječiti antibioticima.

 

Herpes

Ovo je često prva infekcija na koju ljudi pomisle pri spomenu spolno prenosivih bolesti. Zato je prilično alarmantno otkriće da se može prenijeti na neke prilično nedužne načine. "Herpes se može prenijeti poljupcem ili dijeljenjem prljave britvice ili neopranog posuđa, iako je tu prilično nizak rizik", tvrdi Dweck.

Iako postoje dvije vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi ne rade velike razlike među njima. Nekoć se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, no danas je ta razlika manje važna nego prije. "Osim činjenice da se tip 1 obične ne vraća, dok se tip 2 češće ponavlja, oba tipa se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu", napominje Dweck. I iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na spolovilu tek može ukazivati na herpes. I dok liječnici znaju kako izliječiti simptome, ne postoji još lijek i protiv samog virusa.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/dh)

BLIN
KOMENTARI