LIDER SDA

Izetbegović: Formiranje nove državne vlasti će kasniti, ali ne kao poslije ranijih izbora

Front 18.12.14, 21:54h

Izetbegović: Formiranje nove državne vlasti će kasniti, ali ne kao poslije ranijih izbora
Konstituiranje izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom nivou nakon oktobarskih općih izbora u zemlji kasnit će u odnosu na rokove, ali ne koliko je kasnilo poslije ranijih izbora.

To je suština izjave zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, odnosno odgovora na novinarsko pitanje - kada se može očekivati konstituiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, postavljeno Izetbegoviću nakon današnje višesatne sjednice stranačkog predsjedništva.

 

Na toj sjednici je većinom glasova odlučeno da kandidat SDA za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bude Denis Zvizdić, jedan od stranačkih dužnosnika koji je dosad obavljao značajne dužnosti u vlasti Kantona Sarajevo odnosno Federacije BiH.

 

Izetbegović je i prije te sjednice rekao novinarima da podržava kandidiranje Denisa Zvizdića za novu visoku državnu funkciju zbog njegovog dosadašnjeg vrlo uspješnog vršenja funkcija u vlasti i stranci.

 

Procedure nalažu da imenovanje za mandatara za sastav Vijeća ministara treba da odobri Predsjedništvo BiH a potom konačno Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI