Fascinantan poslovni poduhvat

Na Sveučilištu u Zagrebu otvorena firma koja će profesorima donijeti milione

Biznis Klub 18.12.14, 19:53h

Na Sveučilištu u Zagrebu otvorena firma koja će profesorima donijeti milione
Miljenko Šimpraga, jedan od inicijatora projekta te prorektor za inovacije nada se uspjehu

Nova uprava Sveučilišta u Zagrebu na čelu s Damirom Borasom napravila je ozbiljan zaokret: Sveučilište okreće akademskom poduzetništvu. Konkretan korak u tom smjeru je jednoglasna odluka Senata o osnivanju prve spin-off tvrtke.

 

Tvrtka nosi naziv CoTech (Comprehensive Water Technology d.o.o.), u tijeku je postupak registracije, a početak rada očekuje se najkasnije do veljače. Njeni vlasnici su Sveučilište (20 posto) i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (80 posto), na čijoj će adresi biti i prijavljena. Bavit će se područjem u kojemu se Fakultet dosad pokazao uspješan: djelatnošću vezanom uz obradu vode za piće i otpadne vode, što uključuje fizikalno-kemijske analize vode, razvoj novih tehnologija, projektiranje te nadzor i puštanje u pogon postrojenja za obradu voda.

 

Zaustaviti odljev

Početni kapital CoTecha je minimalan i iznosi 20 tisuća kuna, a zanimljivo je da će zaposlenici prve spin-off sveučilišne tvrtke biti znanstveni novaci kojima upravo istječu ugovori o radu na Fakultetu. Za početak, zaposlit će ih se nekoliko.

 

- U Hrvatskoj imamo izraženi problem odljeva mozgova. Država je uložila ogromna sredstva u obrazovanje doktora znanosti koji su danas bez posla. S ovim modelom želimo njihovo znanje iskoristiti u tvrtki i, za početak u brojčano simboličnom smislu, zadržati perspektivne znanstvenike u Hrvatskoj - kaže Tomislav Bolanča, prodekan za poslovanje Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

 

Iako je poslovni plan tvrtke tajan, javno je dostupan podatak da Fakultet od vlastite djelatnosti godišnje u prosjeku zaradi četiri milijuna kuna. Na referentnoj listi Fakulteta nalazi se, naime, više od stotinu projekata odrađenih za gospodarstvo.

 

- Zašto to ne iskoristiti? Na ovaj način promoviramo samoodrživost financiranja visokoga školstva. Čitav koncept jest da osnivamo tvrtku s gospodarskom dobiti koja se vraća u sustav - kaže Tomislav Bolanča, potvrđujući da njihova tvrtka zapravo probija led, budući da i na drugim fakultetima razmišljaju o sličnom modelu osnivanja firmi putem društvenoga ugovora Sveučilišta i njegovih sastavnica.

 

Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologija i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, ističe da je njegova misija poticanje dekana da idu u smjeru osnivanja tvrtki.

 

Komercijalizirajte se

- Poruka je jasna svima: krenite tim putem, komercijalizirajte potencijal koji imate, kaže prorektor, koji očekuje da je idući korak na profesorima, odnosno znanstvenicima da u partnerstvu sa Sveučilištem i svojim fakultetom pokrenu firme.

- Nužno mora doći do suradnje sveučilišta i gospodarstva. Zašto netko nakon 20 godina provedenih u istaživanjima svoje spoznaje ne bi pretvorio u novi proizvod i plasirao ga na tržište? Zašto sveučilišni profesor, zahvaljujući svome znanju i uspješnosti, ne bi vozio Audi šesticu jer je zaradio milijune kuna na svom patentu - pita se prorektor.

U smislu kontrole poslovanja tih tvrtki, u Rektoratu tvrde da nema potrebe za kompliciranjem. Prva spin-off tvrtka imat će svoju upravu i ona će odgovarati za poslovanje. Viši aparat koji bi donosio odluke o poslovanju mogao bi, smataju, kočiti rad i zato sve to treba pojednostaviti.

 

Izlazak iz krize i razvoj

- Ne očekujemo da će sve tvrtke opstati, no ako od njih 10 na tržištu opstane pet, to je odličan rezultat - kaže Šimpraga i dodaje da je smisao novoga smjera u kojemu ide Sveučilište omogućiti državi prvo izlazak iz krize, a potom i razvoj.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI