KO BI REKAO

Mislite da je bezopasno? Ovu su 3 najgore nuspojave gume za žvakanje

Lifestyle 18.12.14, 16:23h

Mislite da je bezopasno? Ovu su 3 najgore nuspojave gume za žvakanje
Guma za žvakanje mnogima je postala sastavni dio svakodnevnog života. I dok je jedni žvaču samo poslije jela, drugi samo iz dosade ili navike. Iako žvaka potiče proizvodnju sline koja čisti usnu šupljinu i pritom osvježava dah, ova navika ima i negativnih strana

Nadutost i probavne smetnje
Tijekom žvakanja gume progutate i do tri puta više zraka. Taj zrak ostaje u vašem probavnom traktu i može uzrkovati grčeve, plinove, a samim time i nadutost. Isto tako, žvakanje potiče proizvodnju želučane kiseline koja može dovesti i do žgaravice.

 

Bakterije
Tijekom žvakanja često otvaramo usta, a mnogi ovu zabavnu žvakalicu vole rastezati i prstima. Na taj način u usnu šupljinu unosimo veliki broj bakterija, ali i virusa koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.

 

Debljanje
Istraživanje je pokazalo kako žvakanje gume za žvakanje pojačava želju za nezdravom hranom. Naime, okus mentola voće i povrće čini bljutavim pa čak i gorkim dok začinjena, jako slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju puno primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete puno brže osjetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI