KO JE SVE GORI OD NAS?

Forbes objavio listu zemalja u kojim je najbolje poslovati: Pogledajte gdje se smjestila BiH...

Biznis Klub 18.12.14, 16:07h

Forbes objavio listu zemalja u kojim je najbolje poslovati: Pogledajte gdje se smjestila BiH...
Kriteriji su porezi, korupcija, pravo vlasništva, sloboda, inovacije, tehnologija, birokracija, zaštita ulagača i burzovno poslovanje

 

 

Svoju godišnju listu najboljih država za poslovanje objavio je Forbes. Jedanaest različitih kriterija korišteno je prilikom rangiranja zemalja. Kriteriji su porezi, korupcija, pravo vlasništva, sloboda, inovacije, tehnologija, birokracija, zaštita ulagača i burzovno poslovanje.


Hrvatska se našla na 46. mjestu, dok je na prvom mjestu Danska koja je to mjesto držala od 2008. do 2010. godine.


Nakon Danske slijede Hong Kong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 još su Kanada, Norveška, Singapur, Švicarska i Finska.


Ove godine Slovenija je zauzela 14. mjesto, a ispred Hrvatske je još Makedonija koja je na 31. mjestu. Crna Gora je na 48. mjestu, Bosna i Hercegovina na 84., a Srbija na 85. Oko 70 posto europskih zemalja nalazi se među prvih 25 na rang listi, dok je 18. mjesto zauzeo SAD.


Afričke zemlje su ove godine većinom na na zadnjim mjestima. Čak 60% afričkih zemalja nalazi se među "najgorih" 10. Na zadnjem mjestu je Gvineja, a ispred nje su još Čad, Libija, Mianmar i Haiti.


Angola, Venezuela, Jemen, Gambija i Alžir su nepoželjne za poslovanje.

 

(Dnevno,hr/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI