U 2013. posvojeno 31 dijete

Pogledajte šta sve morate zadovoljiti da biste posvojili dijete u BiH

Hronika 18.12.14, 13:57h

Pogledajte šta sve morate zadovoljiti da biste posvojili dijete u BiH
Potpuno se može usvojiti dijete do 10. godine života, a nepotpuno se može usvojiti dijete do navršene 18. godine života.

Piše: Ivana Banović

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2013. godini posvojeno 31 dijete, dok 61 dijete čeka na posvajanje, izjavio je Feni glasnogovornik ministra rada i socijalne politike u FBiH Toni Čuljak, naglasivši kako je trenutno na području Federacije 390 djece smješteno u udomiteljskim obiteljima.

 

Po njegovim riječima, kada je u pitanju posvajanje djece, radi se o nepotpunim podacima kojima raspolaže to ministarstvo, pristiglim od centara za socijalni rad, kao nadležnih organa starateljstva.

 

Govoreći o posvajanju djece iz FBiH u inozemstvo, Čuljak napominje kako je njegovo Ministarstvo u 2013. godini dalo suglasnost za zasnivanje dva posvojenja od strane stranih državljana, od kojih u jednom slučaju jedan od bračnih partnera - potencijalnih posvajatelja ima državljanstvo BiH, a drugi državljanstvo BiH i RH.

 

Što se tiče procedure posvajanja u FBiH, važećim zakonom je propisano da je posvojenje poseban oblik obiteljsko-pravne zaštite djece bez roditelja ili bez odgovarajućeg roditeljskog staranja, kojim se zasniva roditeljski, odnosno srodnički odnos. Posvojenje se može zasnovati kao nepotpuno i potpuno. Potpuno se može usvojiti dijete do 10. godine života, a nepotpuno se može usvojiti dijete do navršene 18. godine života.

 

Posvojitelj može biti samo osoba koja je u životnoj dobi od 25 od 45 godina i koja je starija od posvojenika najmanje 18 godina. Posvojitelji koji zajednički posvajaju isto dijete mogu ga posvojiti i ako samo jedan od njih ispunjava naprijed navedene uvjete.

 

Posvojiti ne može osoba kojoj je, dok traje nesposobnost oduzeto roditeljsko staranje, kojoj je ograničena ili oduzeta poslovna sposobnost, koja ne pruža dovoljno jamstva da će pravilno ostvarivati roditeljsko staranje. Posvojiti ne može ni osoba kod čijeg bračnog partnera postoji jedna od naprijed navedenih okolnosti.

 

Posvojitelj može biti državljanin Bosne i Hercegovine, ali i strani državljanin ako je posvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne može biti posvojeno u Bosni Hercegovini, no takvo posvojenje se ne može zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa nadležnog za poslove socijalne zaštite, tj. ovog ministarstva.

 

Odobrenje, po službenoj dužnosti, traži organ starateljstva koji vodi postupak posvojenja, nakon što na osnovu prikupljene dokumentacije, procijeni da je takvo posvojenje u najboljem interesu maloljetnog djeteta.

 

Za vođenje postupka zasnivanja posvojenja nadležan je organ starateljstva mjesta prebivališta, odnosno boravišta djeteta, ako se njegovo prebivalište ne može utvrditi, a to je centar za socijalni rad odnosno općinska služba kojoj su povjereni ti poslovi, kojoj osoba, koja želi usvojiti dijete, podnosi zahtjev za posvojenje.

 

U postupku zasnivanja posvojenja djeteta je isključena javnost.

 

Organ starateljstva na osnovu priloženih, odnosno po službenoj dužnosti pribavljenih dokaza utvrđuje jesu li su ispunjeni uvjeti za zasnivanje posvojenja djeteta propisani Zakonom.

 

Prije donošenja rješenja o zasnivanju posvojenja organ starateljstva će bez naknade smjestiti dijete u obitelj budućih posvojitelja na period od šest mjeseci.

 

Za vrijeme trajanja ovog smještaja dijete će biti pod osobnim nadzorom organa starateljstva kako bi se utvrdilo da li je posvojenje u njegovom najboljem interesu.

 

Važno je napomenuti kako se posvojenje može zasnovati samo ako je u interesu posvojenika.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI