Ako ste se ikad pitali...

Jesmo li i koliko lakši nakon što se pokakimo?

Lifestyle 17.12.14, 19:15h

Jesmo li i koliko lakši nakon što se pokakimo?
Ako razmišljate o tome da ovih blagdana malo više vremena provedite sjedeći na WC-u, jer se nadate da ćete na taj način spriječiti gomilanje kilograma, znajte da možda razmišljate u pravom smjeru. Naime, Mitzi Dulan, autorica knjige 'The Pinterest Diet' tvrdi da možemo smršaviti ako se redovito 'olakšavamo', ali malo.

 


"Ovisno o vašoj veličini i koliko često idete na wc, vaša stolica može varirati od 0,45 do dva kilograma. Veća je šansa da će biti teža ako niste bili na zahodu nekoliko dana", napominje Dulan. Dakle, iako bi nakon par dana zatvora vaga mogla pokazivati veću, a nakon dobrog olakšavanja nižu brojku, to neće uvelike utjecati na vašu tjelesnu težinu. 


Nakon nekoliko dana mučenja sa zatvorom, mogli biste se osjećati kao da ste izgubili tonu, nakon konačnog pothvata na zahodu, no sve što ćete postići jest da ćete osjećati ugodnije jer ste vjerovatno bili napuhani. 


Iako je direktna povezanost između kakanja i gubitka kilograma minimalna, postoji jedan aspekt kojeg možete koristiti u svoju korist. "Prehrana bogata vlaknima omogućit će vam redovitiji odlazak na wc i bolju probavu, a također vam može pomoći pri mršavljenju", ističe nutricionistica Brigitte Zeitlin. Stoga se nakrcajte vlaknima jer ćete spriječiti zatvor prije nego se pojavi, a uz to prehrana bogata vlaknima može spriječiti pojavu određenih vrsta karcinoma, pogotovo onog debelog crijeva, te će regulirati razinu šećera u krvi i smanjiti kolesterol. 


Inače, vlakna možete pronaći u voću, povrću i žitaricama, a ako ga unesete u sve svoje obroke, održat ćete težinu i zdravlje. Zeitlin preporučuje da se dnevno u organizam unese 25 do 30 grama vlakana, a tvrdi i da bismo trebali pojesti dvije šake povrća za ručak i večeru, kako bismo održali probavu i težinu u savršenom stanju.

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI