Jutros priveden premijer USK-a

Iz FUP-a saopštili: Evo zbog čega je tačno uhapšen Hamdija Lipovača!

Hronika 17.12.14, 16:02h

Iz FUP-a saopštili: Evo zbog čega je tačno uhapšen Hamdija Lipovača!
Federalna uprava policije (FUP) je po naredbi Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona danas slobode lišila H. L. i A. G. iz Bihaća.



H. L. se sumnjiči da je počinio krivična djela - zloupotreba službenog položaja i krivotvorenje isprave, a A. G. krivično djelo - obmana pri dobijanju kredita iz Krivičnog zakona FBiH.


Pretresi se, po naredbi nadležnog suda i pod nadzorom tužilaštva, vrše na osam lokacija na području Bihaća.


U prethodnom periodu, nakon što je protiv navedenih podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, službenici FUP-a su pod nadzorom i u saradnji sa nadležnim tužilaštvom poduzeli niz mjera i istražnih radnji, izvođenja potrebnih vještačenja i drugih radnji dokazivanja.



Federalna uprava policije je u junu 2013. godine podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv H. L. i A. G. zbog postojanja osnova sumnje da je H. L. prekoračio granice službenog položaja na način da je uime ugovornog organa suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH potpisao Aneks osnovnog ugovora, kao i Ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću.



Također, H. L. je uime ugovornog organa u 2007. godini sačinio i potpisao službenu ispravu u kojoj je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova.



A. G. je, kao vlasnik i odgovorna osoba u pravnom subjektu sa kojim su zaključeni navedeni ugovori, supotpisao Aneks osnovnog ugovora u koji su uneseni neistiniti podaci i koji je upotrijebio za dobijanje kredita.



Lišeni slobode će biti predani u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona na daljnje postupanje, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI