GDJE I KAKO INVESTIRATI OD JANUARA

Prognoza UniCredit banke za 2015. godinu: U SAD-u oporavak, a u Evropi...

Biznis Klub 16.12.14, 15:33h

Prognoza UniCredit banke za 2015. godinu: U SAD-u oporavak, a u Evropi...
Značajan rast SAD-a pokreće oporavak na globalnom nivou, dok rast u euro zoni ostaje skroman. Portfoliji dionica, posebno na tržištu SAD-a i Japana, će biti favorizirani zajedno sa alternativnim ulaganjima

 

Sjedinjene Američke Države će u 2015. godini predvoditi globalni ekonomski oporavak, dok će rast biti umjereniji u eurozoni jer europske vlade nastoje uravnotežiti štednju i razvoj. Istovremeno će naredne godine na Dalekom istoku, Japan nastaviti tražiti najučinkovitiji način da izađe iz deflacije sa kojom se suočava 20 godina, a što se tiče tržišta u nastajanju, Kina će zadržati rast zahvaljujući nizu reformi čiji je cilj povećanje domaće potrošnje. Indija će imati koristi od reformi koje je uvela nova vlada i od smanjenja cijena nafte, dok će ekonomije sa snažnim fokusom na izvoz poput Koreje i Tajvana imati koristi od poboljšanih performansi SAD-a.


Ovo su najvažnije makroekonomske prognoze detaljno iznesene u ˝Market Focus˝, prognozi za 2015. godinu koju je pripremio UniCreditov odjel za globalne investicije s ciljem da pomogne investitorima da osiguraju optimalnu raspodjelu imovine u novoj godini.


Jan Tronicek, direktor odjela za privatno bankarstvo Centralne i Istočne Europe u UniCreditu je rekao:


˝Globalna strategija ulaganja Privatnog bankarstva UniCredita strukturira i pojednostavljuje složeno investicijsko okruženje koje se brzo mijenja. Imajući to na umu, ona koristi sveobuhvatne analize različitih klasa imovine i tržišta koje provode naši međunarodni istraživači i predstavlja jedinstveni kompas za naše klijente na njihovom putu donošenja pravih ulagačkih odluka. Globalna strategija investiranja i izvedeni modeli portfolija predstavljaju temelj za naše savjetovanje o individualnom investiranju".


Konkretno:


Sjedinjene Američke Države kao globalni predvodnik: Prognoza je procijenila rast BDP-a od 3 posto u Sjedinjenim Američkim Državama, što je utemeljeno na čvrstim osnovama i perspektivama. Porast potrošnje i ulaganja, poboljšanja na tržištu rada, pad cijene nafte i oporavak u sektoru nekretnina pružaju ohrabrujuće znakove koji bi mogli izazvati pozitivan ciklus. Ako se  prognoze ekonomskih podataka dokažu, FED bi u junu/lipnju trebao odobriti prvi rast kamatnih stopa nakon dugo godina ekspanzivne monetarne politike.


Skroman rast u Europi: Procijenjeni rast BDP-a od 1 posto za eurozonu odražava zahtjevan put Europe do oporavka. Popuštanje u politici štednje 2015. godine trebalo bi ostaviti više prostora za ulaganja, a Europska centralna banka bi mogla usvojiti više ekspanzivnu monetarnu politiku. Veća likvidnost i slabiji euro bi trebali potaknuti potrošnju i izvoz. Prognoza predviđa da će Njemačka potvrditi svoju otpornost, da će Francuska zabilježiti blagi rast i da bi Italija trebala izaći iz recesije nakon što je 2014. godine ponovno zabilježila negativan rast.


Japan savladava deflaciju dok je za tržišta u nastajanju prognoza umjereno optimistična: Japan će 2015. godine predstaviti novu antideflatornu ekspanzivnu monetarnu politiku, a prognoza za azijska tržišta u nastajanju ostaje umjereno pozitivna. Kina bi trebala ostvariti rast do 7 posto, malo niži u odnosu na 2014. godinu, što će pokazati manju ovisnost o izvozu i povećanje domaće potrošnje. Indija će imati koristi od pada cijena nafte, što će rezultirati manjom inflacijom. Geopolitičke tenzije u Rusiji će biti pod nadzorom, a Brazil će također biti pažljivo nadgledan nakon reizbora Dilme Rouseff.


Na temelju ovih makroekonomskkih prognoza, strategija optimalne raspodjele imovine UniCreditovog odjela za globalne investicije i dalje nastavlja davati prednost dionicama i alternativnim izvorima umjesto robama, obveznicama i gotovini. Prognoza koja se odnosi na nekretnine je neutralna. Što se tiče valuta,  očekuje se da će dolar biti jak u narednoj godini.


Dionice: Što se tiče dionica, preporuka je da se prednost daje američkim, gdje listinzi nisu skupi, a prognoze u pogledu dividendi su atraktivne i japanskim, gdje bi devalvacija valute trebala biti pogodna izvoznim kompanijama. Pristup je neutralan kada je u pitanju oblast Pacifika, osim Japana i Europe,  gdje u slučaju Europe izgledi postaju pozitivni, ako Europska centralna banka ublaži i kvantitativno pojednostavi politike štednje. Smanjenje vrijednosti ove klase imovine na tržištima u nastajanju je potvrđeno.


Obveznice: S obzirom na očekivanja što se tiče različitih monetarnih politika SAD-a, Velike Britanije, eurozone i Japana, preporuka je da se održi negativan stav o obveznicama američke vlade, koje ostaju osjetljive na politiku FED-a o postupnom normaliziranju stopa. Sličan stav se održava i na državne obveznice ključnih europskih zemalja i korporativnih obveznica na globalnom nivou. Stav u pogledu državnih obveznica perifernih europskih zemalja je neutralan. Preferiraju se obveznice koje izdaju zemlje u nastajanju sa čvrstim temeljima, posebno one denominirane u jakim valutama.


Robe: Prognoze upućuje na oprez, posebno kada je u pitanju nafta i zlato. Zabrinutost oko ekonomskog rasta u Europi i Kini, snaga američkog dolara, višak žitarica i strukturalna promjena u omjeru ponude i potražnje bili su glavni razlozi za slab trend roba u 2014. godini. Očekuje se da će svi ovi faktori ustrajati i u 2015. godini, a bez održivog i brzog oporavka na listinzima, kamate će biti ograničene za ovu vrstu imovine u cjelosti.


Nekretnine i alternativne investicije: U scenariju prema kojem će se stope postupno normalizirati i prinosi će biti bliži nuli na monetarnim tržištima zbog ekspanzivnije monetarne politike Europske centralne banke, ulaganje u fleksibilne fondove sa zajamčenim prinosom obezbjeđuje vrijednu alternativu tradicionalnim proizvodima specijaliziranim za fiksne prinose i ulaganja u likvidnost. Trebali  bismo vidjeti poboljšanje na tržištu  nekretnina, posebno u SAD-u.


Valute: Očekuje se da će američki dolar ojačati u odnosu na euro, što će biti predvođeno različitim rastom ta dva područja i različitim monetarnim politikama njihovih centralnih banaka. Japanski jen bi trebao također nastaviti slabiti  zbog dodatnih mjera prilagođavanja koje će uvesti Centralna banka Japana.


Šta treba biti pod kontrolom? Rizici se moraju pratiti u kontekstu ovog scenarija. Faktori na koje se treba obratiti posebna pažnja su rast prinosa na američke obveznice koji bi mogao usporiti rast, naglo usporavanje kineske ekonomije i potencijalna deflatorna spirala u Europi. Dodatno, geopolitički trendovi nalažu da se Ukrajina i Bliski istok nadziru, te da se također obrati pažnja na predstojeće izbore u Španiji i Grčkoj.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI