Večeras se u sarajevskoj glareriji Zvono u 21:00 otvara izložba Fikreta Libovca

Bajka od žice koju Libe priča

DEPO Art 15.12.14, 16:11h

Bajka od žice koju Libe priča
Nakon svojevrsne Bajke od žice kako smo je nazvali a koju nam je skulptor Fikret Libovac omogućio 2011. godine u Collegiumu Artisticumu što je ujedno bio i kulturni događaj godine, u Galeriji 'Zvono' biće predstavljeni novi radovi jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika.

 

 

Za njega umjetnost nije izbor već nužnost jer drugačije ne bi znao i kada bi mogao ili ne bi htio. Zahvaljujući ličnom daru kreirao je vlastiti svijet ispleten od žice među kojem posebno mjesto zauzimaju ptice.

 

Fikret Libovac bez sumnje je jedan od najznačajnijih savremenih bosanskohercegovačkih umjetnika, posvećeni skulptor koji se trenutno planira vratiti glini i izvornom vajarstvu, dok svakim danom iznova nastaju njegove čudesne skulpture od žice od kojih ćemo u ''Zvonu'' vidjeti pomenute ptice, autoportrete i neke potpuno nove radove kao potvrdu da ne postoji ni granica u materijalu kada umjetnik ima jasnu viziju i u ovom slučaju neupitni talenat.

 

 

libe-autoportret

Autoportret, Fikret Libovac

 

Svjestan da ne postoje velike i male galerije već velike i male izložbe, Fikret Libovac je odlučio svojom postavkom podržati selidbu ''Zvona'' u veći i funkcionalniji prostor, u duhu višedecenijske saradnje i drugovanja sa Aleksandrom Bukvićem, kolegom skulptorom koji i organizuje likovne programe u ''Zvonu''.

 

 

(DEPO/BLIN/K.LJ.)

BLIN
KOMENTARI