Obucite ga i ostanite vitki

Jedan jedini odjevni predmet spriječit će da se prežderavate, a evo i koji

ŽENA iN 15.12.14, 09:25h

Jedan jedini odjevni predmet spriječit će da se prežderavate, a evo i koji
Microsoftovi naučnici su izumili grudnjak koji upozorava žene kad su pod stresom i jedu previše.

 

Otkriveno je da se zbog emocija u puno većoj mjeri prejedaju žene od muškaraca, pa je zbog toga prvo pomagalo koje bi im trebalo pomoći da se ne prejedaju napravljeno upravo za njih.

 

"Grudnjak je savršeno sredstvo za mjerenje EKG-a. Pokušali smo istu stvar učiniti s muškim vešom, no zasad smo još daleko od toga", izjavila je senior istražiteljica i kognitivna prihologinja zaposlena u Microsoftu, Mary Czerwinski.

 

Grudnjak je izrađen od posebnog materijala te ima sezore koje prate razinu stresa. Grudnjak tako može upozoriti ženu kakvo joj je raspoloženje, kako bi ga sama pokušala promijeniti. Senzori love otkucaje srca EKG senzorom, provodljivost kože s elektrodermalnim aktivnim senzorom i pokrete s ekcelerometrom i žiroskopom. Podaci se zatim prenose na aplikaciju na pametnom telefonu, te u računare istraživača.

 

Prototip grudnjaka imao je bateriju koja se potrošila nakon svega četiri sata korištenja, što je bio veliki problem na čijem se poboljšanju još radi.

 

Nosiva tehnologija, u obliku odjevnih predmeta, jedno je od područja koje su sve veće tvrtke počele istraživati. Premda ideja grudnjaka treba daljnje usavršavanje, oni su definitivno jedna od onih stvari koje biste mogli zamisliti da koristite u nekoj bližoj budućnosti.

 

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI