Izložba 'Vlasništvo praznine' otvorena u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost

Jusuf Hadžifejzović- čarobnjak trenutka, oduševio publiku u Zagrebu

DEPO Art 12.12.14, 10:33h

Jusuf Hadžifejzović- čarobnjak trenutka, oduševio publiku u Zagrebu
Najšarmantniji nomad južnoslavenske konceptualne scene ponovo je odbačenim predmetima udahnuo život i pokazao da je umjetnost na svakom mjestu gdje on dođe i donese sve svoje sa sobom.

 

 

Najčešće ga s razlogom doživljavaju kao fabriku snova, ideja i energije. Sakupljačku strast pretvorio je u umjetnost, a galerijske depoe, buvljake i razna druga staništa odbačenog u izvore resursa za vlastite postavke. Ono što drugi ne primijete Jusufu Hadžifejzoviću je inspiracija koja uz nekoliko intervencija postaje izložbeni eksponat. 

 

U sveopštoj krizi i duhovnoj atrofiji, Hadžifejzovićev odluka je ne lamentirati nad 'nakostriješenom stvarnosti' kako je naziva, te u okviru onoga što se može dati najviše od sebe i upravo je ta borba i neodustajeanje sastavni dio njegovog umjetničkog angažmana.

 

Nakon višegodišnje odsustva sa Zagrebačke scene, Jusuf Hadžifejzović svoje radove je predstavio u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost.

Postavka ''Vlasništvo praznine'' depografska je hronika umjetnikove svakodnevnice sačinjena od ambalaže različitih materijala i porijekla.

 

 

juka-u-zagrebu

 

Jusuf Hadžifejzović u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost

 

 

''Ako smo ono što konzumiramo, tada ovaj proces otkriva svoju prazninu; ispražnjeni objekti ispunjavaju prostor umjetničke galerije i čini se kao da djeluju kao skulpturalni opis praznine života, naprosto pogođene potrošačkim trendovima prije nego li idejama ili osjećajima. Dapače, taj se proces fokusira na status objekta; sposobnost običnog kartona, kojeg većina ljudi naprsto ignorira, da potakne sjećanja na određeni dan ili određeni susret s nekim,'' rekao je kustos Jon Blackwood.

 

Zagrebački nastup podrazumijevao je i performans kao neizostavni segment Hadžifejzovićevog autorskog djelovanja. U bosanskohercegovačkim okolnostima gdje se sve više i češće gube kriteriji, Hadžifejzović postaje neka vrsta umjetničog gurua koji svojim performativnim akcijama poziva na dijalog, drugačiji način mišljenja i bolje razumijevanje onoga što umjetnost jeste.

 

zagreb

 

Pripreme za zagrebačku postavku ''Vlasništvo praznine'' Jusufa Hadžifejzovića 

 

 

''Umjetnik, i oni čije utjecaje ovakvih praksi on nastavlja, nastavlja koristiti bilo koje alate koji su mu pri ruci kao sredstvo generiranja diskusija, humora, društvene interakcije, i kombinacije svih tih faktora u kritiku. Jusufova je umjetnost prvenstveno društvena, i relacijska; ova izložba nas poziva da razmišljamo o sjećanju i o tome kako nižemo svoje misli o prošlosti, te kako da damo smisao tim sjećanjima u hiper-kapitalističkoj sadašnjosti. Moglo bi se reći da se većina umjetnosti performancea s oštricom uperenom u političke teme iz 1970ih sada transformirala u suvremenu društveno angažiranu umjetnost. Ako je to istina, onda nam ova izložba tu transformaciju pokazuje unutar tijeka karijere jednog umjetnika,'' istakao je Blackwood.

 

juka-plakat

 

Jedan od izloženih predmeta u postavci kao posveti Giorgiu Morandi 

 

 

U duhu cjeloživotne podrške mladim i umjetnicima općenito, Jusuf Hadžifejzović posljednjih godina performanse izvodi sa mladim i talentovanim kolegama Dženanom Hadžihasanovićem Cvikijem i Emirom Mutavelićem Mutetom.

 

Zajedno su nastupili i u Zagrebu a njihov performans ''Razveselite vaše u tuđini'' već je osvojio niz nagrada i naklonost domaće i međunarodne publike.

 

(DEPO/BLIN/Kristina LJEVAK)

 

 

 


 

 

BLIN
KOMENTARI