FOTO/ U Sarajevu do 24. decembra

Otvoren jubilarni Zimski salon knjige: Dobra ponuda, velika sniženja i pregršt novih izdanja

Kultura 10.12.14, 17:44h

Otvoren jubilarni Zimski salon knjige: Dobra ponuda, velika sniženja i pregršt novih izdanja
Ove godine Zimski salon knjige slavi jubilej, 10. godišnjicu postojanja, što je jedan od razloga što će posjetiocima ponuditi brojna sniženja, ali i nove naslove kao što su izdanja turskih autora Tarika Tufana i Džemila Kavukčua

 
Jubilarni 10. Zimski salon knjige, kojeg organizuje Trgovačko-knjižarsko društvo "Šahinpašić", počeo je danas u Sarajevu i traje do 24. decembra, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Povodom desete godišnjice organizovanja Zimskog salona knjige izlagači će posjetiocima ponuditi brojna sniženja svojih izdanja, od 20 do 70 posto, kao i brojne nove naslove, kako bi bio ostvaren jedan od osnovnih ciljeva i moto Salona knjige - približiti knjigu publici. Kao i prethodnih godina, izlagači dolaze iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH. Postavljeno je 60 štandova.

 

Direktor izdavačke kuće "Connectum" Ajet Arifi u razgovoru za Anadolu Agency kazao je da je Zimski salon knjige, nakon Sajma knjige koji se svake godine organizuje u aprilu, najznačajnija manifestacija knjige u Sarajevu.

 

"Zimski salon ima jedan specifikum, a to je da se dešava na kraju godine kad svi mi izdavači, ne samo u BiH, nego svugdje u svijetu, imamo veliku potrebu da malo ispraznimo skladišta i pristajemo na neke cijene i na ono što inače ne damo nikom drugom mimo tog decembra", pojasnio je Arifi.

 

Prema njegovim riječima, izdavači iz godine u godinu objavljuju sve kvalitetnija izdanja i sve više objavljuju, što demantuje one koji tvrde da je izdavaštvo u krizi.

 

"To je pokazatelj da se proces globalizacije nije zaustavio na knjizi. Kod nas se formira taj neki kritični procenat građana i ljudi koji uredno, da ne kažem, redovno, kupuju knjige", pojasnio je Arifi.

 

Na ovogodišnjem Zimskom salonu knjige Arifijeva izdavačka kuća ljubiteljima knjige ponudit će dvije "poslastice", a radi se o izdanju dvije knjige u istim koricama savremenog turskog autora Tarika Tufana, koji će gostovati u Sarajevu u januaru, kao i o knjizi Džemila Kavukčua, čije se gostovanje u Sarajevu 25. decembra neće poklopiti sa Zimskim salonom knjige, ali se naslanja na ovu manifestaciju.

 

"Riječ je o esejima Tarika Tufana u kojima na neki način govori i problematizira društvenu svakodnevnicu, zbilju turske javnosti ili preciznije, društvenu zbilju Istanbula '70-tih godina", pojasnio je Arifi.

 

Kavukču je jedan od najnagrađivanijih autora pripovjedaka danas u Turskoj, a Arifi kaže kako je "Connectum" objavio njegovu zbirku pripovjedaka "Teferič i druge priče".

 

"Kavukču je direktni potomak Abdulaha efendije Kavukčije po kojem i jedna sarajevska ulica nosi naziv. On će 25. decembra gostovati u Sarajevu u organizaciji i uz nesebičnu podršku i suorganizaciju Ambasade Republike Turske u Sarajevu i Ureda za kulturu i turizam. Mi ćemo imati promociju njegove knjige i organizovat ćemo susret autora s publikom", kazao je Arifi dodavši kako njegova kuća na Salonu knjige nudi i prijevod romana "Alhambra".

 

Izet Perviz iz izdavačke kuće "Bosanska riječ" zadovoljan je prvim danom posjete Zimskom salonu knjige u galeriji Collegoum Artisticum u Sarajevu.

 

"Očekujemo da će za vikend biti malo življe. Kada se pogleda sa strane, misli se da se u Bosni ne čita puno, ali kada se na sajmovima po prodaji vidi da se jako puno čita", kazao je Perviz.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI