FOTO/ I OVOG DECEMBRA U SARAJEVU

Kad diplomatija (ras)prodaje: Zavirite na Diplomatski bazar u Skenderiji...

Biznis Klub 06.12.14, 15:15h

Kad diplomatija (ras)prodaje: Zavirite na Diplomatski bazar u Skenderiji...
Diplomatski zimski bazar je tradicionalni događaj na kojem se predstavljaju sve zemlje koje u našoj zemlji imaju otvorena diplomatska predstavništva. Na Bazaru su izloženi: hrana, pića, predmeti, ručni radovi i druge stvari karakteristične za svaku od zemalja učesnica

 

Tradicionalni zimski dobrotvorni Diplomatski bazar koji organiziraju članovi diplomatske zajednice u BiH uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) održava se danas u Centru Skenderija-dvorana "Mirza Delibašić".

 

Centralno mjesto na Bazaru zauzimaju prodajni štandovi ambasada u BiH.

 

Učestvuje oko 150 izlagača, među kojima su diplomatska predstavništva iz više od 20 zemalja, kao i predstavništva USAID-a, OSCE-a, UNHCR-a i EU u našoj zemlji.

 

Diplomatski zimski bazar je tradicionalni događaj na kojem se predstavljaju sve zemlje koje u našoj zemlji imaju otvorena diplomatska predstavništva. Na Bazaru su izloženi: hrana, pića, predmeti, ručni radovi i druge stvari karakteristične za svaku od zemalja učesnica.

 

Cilj Diplomatskog bazara je prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe.

 

Prikupljena sredstva namijenjena su između ostalog za kuću za mlade koji navrše 18 godina, a boravili su u domovima za napuštenu djecu tzv. Kuću na pola puta u Mostaru, obnovu kuće u Maglaju koja je urušena u poplavama,  a čiji korisnici su djeca s poteškoćama u razvoju, Humanitarno-karitativnoj organizaciji (HKO) “Kruh sv.Ante za stipendiranje.

 

Supruga direktora Misije USAID-a u BiH Sally Barth je zahvalila svima koji će i na ovaj način osigurati  sredstva za humanitarne svrhe te je istakla prisustvo i lokalnih proizvođača na Bazaru.

 

Na Bazaru ove godine posebna atrakcija je aukcija  dresa člana francuske nogometne reprezentacije Kerima Benzeme, koji je na taj način podržao učešće Ambasade Francuske u Bazaru i svoj dres poklonio djeci BiH.

 

Benzema je donirao dres s brojem 10 koji je nosio na utakmici Francuska - Španija u septembru 2014.

 

Na ovom bazaru će u okviru igara na sreću biti ponuđeni različiti spa-tretmani, smještaj u hotelima, obroci u restoranima, vina, umjetnička djela.

 

Diplomatski bazar održava se danas od 11 do 17 sati u dvorani "Mirza Delibašić" - KSC Skenderija.

 

(Fena/aa) 

BLIN
KOMENTARI