FOTO/ Sto najboljih radova dizajnera iz cijelog svijeta

Na sarajevskoj ALU otvorena izložba 'Pravo na rad'

Kultura 02.12.14, 21:10h

Na sarajevskoj ALU otvorena izložba 'Pravo na rad'
Cilj izložbe jeste promocija ideje ljudskih prava među studentima i profesionalcima, ali i u široj javnosti

Izložba plakata ''Pravo na rad'' otvorena je večeras u Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje će biti postavljena do 9. decembra.

 

Izložba je postavljena u okviru međunarodne izložbe ''Poster for tomorrow'' pariške Organizacije ''4Tomorrow''.

 

Ta organizacija svake godine određuje temu za izložbu iz oblasti osnovnih ljudskih prava, a ovogodišnja tema je bila pravo na rad.

 

Grafički dizajneri iz cijelog svijeta bili su pozvani da naprave plakate o toj temi, a za ovogodišnji konkurs pristigao je 4.301 plakat.

 

U žiriju koji je birao finaliste u Parizu, ove godine bila su dva predstavnika iz Bosne i Hercegovine, profesori Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti, Dalida Karić-Hadžiahmetović i Bojan Hadžihalilović.

 

Karić-Hadžiahmetović je prilikom otvaranja kazala da su umjetnici koji su poslali svoje plakate temi pristupili iz različitih uglova, na različite načine i s različitim tehnikama a da je različitost kultura ono što je najvrjednije.

 

- Radovi su raznovrsni a različitost kultura daje posebnu snagu i kritiku - kazala je.

 

Smatra da izložbu trebaju pogledati svi ljudi, a naročito oni koji mogu uticati na promjene stanja u državi.

 

Sarajevsku izložbu organizirali su Akademija likovnih umjetnosti i Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH).

 

Gerneralna sekretarka ULUPUBiH Mila Nelank kazala je da je stotinu plakata koji su postavljeni na izložbi u Sarajevu kritika kapitalističkog odnose prema radu.

 

Istakla je da izložba, koja će biti postavljena u 100 gradova širom svijeta, predstavlja aktivistički govor umjetnika.

 

Izložba plakata ''Pravo na rad'' je treća izložba koja je organizirana u Sarajevu u okviru međunarodna izložbe ''Poster for Tomorrow'', a povodom obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Cilj izložbe jeste promocija ideje ljudskih prava među studentima i profesionalcima, ali i u široj javnosti.

 

Plakat o rodnoj ravnopravnosti Dalide Karić-Hadžiahmetović bio je među deset najboljih plakata izložbe ''Poster for Tomorrow'' 2012. godine.

 

(Fena/ Foto: Nina Novaković)

 

BLIN
KOMENTARI