FOTO/ NAJBOLJI KUHARI I SLASTIČARI IZ BIH I REGIONA

Vrhunske poslastice kakve rijetko možete vidjeti: Gastro umjetnici i njihova djela u hotelu Holiday

Biznis Klub 02.12.14, 17:10h

Vrhunske poslastice kakve rijetko možete vidjeti: Gastro umjetnici i njihova djela u hotelu Holiday
Na 3. International Gastronomy Festivalu „Bosanski dukat“ održanom u periodu 28.-30. novembra ove godine u sarajevskom hotelu Holiday, pobijedio je Dragan Šljivić iz Banjaluke, član reprezentacije Udruženja gastronoma „Gastro kutak“ Bosne i Hercegovine

 

Na ovom takmičenju učešće je uzelo 150 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, Rumunije, Bugarske, Italije. U finalu su se našli takmičari koji su imali najviše bodova u kategorijama A: Vegetarijansko jelo i B: Jelo od ribe.

 

U finalnom „Black box-u“, u kojem takmičari dobivaju namirnice od organizatora u posljednji trenutak, našli su se: Dušan Varšec iz Slovenije, Goran Staničić iz Hrvatske, Ružica Jakičić iz Hrvatske, Boštijan Kovačić iz Slovenije i Dragan Šljivić iz Bosne i Hercegovine. Takmičari su imali dva sata za pripremu slanog i slatkog jela.


Ocjenjivački žiri u sastavu vrsnih poznavalaca gastronomije odlučio je da je najviše bodova osvojio Dragan Šljivić iz Banjaluke, član reprezentacije Udruženja gastronoma „Gastro kutak“ Bosne i Hercegovine. U kategoriji "Poslastičarstvo" zlatnu medalju je dobila sarajevska slastičarna „Ramis“, dok su u kategoriji "Artistika u poslastičarstvu" zlatne medalje osvojili Slovenci Klemen Drole, Blaž Habjan i Robert Lukas, te Vlado Novoselec i bh. slastičarna „Palma“.

 

bosanski-dukat-2

 

Ove godine prvi put je održano takmičenje učenika srednjih škola u kojima su mladi kuhari pokazivali svoja umijeća. Pobjeda među školama pripala je učenicima iz Banjaluke, a zlatnu medalju je dobila Dragana Malinić.


U sklopu manifestacije održana je i promocija „Vinske ceste Hercegovine“ na kojem izlagalo oko 20 vinara. Izlagali su i predstavnici mliječne, pekarske i mesne industije. Sve je bilo propraćeno dobrim raspoloženjem i vrhunskim kulinarskim delicijama.


Svjetski umjetnici artistike u poslastičarstvu izložili su svoje radove kojima su se imali priliku diviti mnogobrojni posjetioci. Nesvakidašnji događaj nastavlja tradiciju i slijedećih godina.

 

(DEPO PORTAL/aa)

BLIN
KOMENTARI