Foto / Avangardni muzički teatar u Sarajevu

'Šuma simbola' Vinka Globokara zatvorila Sarajevo Sonic Studio 2014

Kultura 30.11.14, 14:31h

'Šuma simbola' Vinka Globokara zatvorila Sarajevo Sonic Studio 2014
U subotu, 29.11.2014, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu održana je premijerna produkcija djela "Par une forêt de symboles" kompozitora Vinka Globokara čiji je opus bio u fokusu drugog ovogodišnjeg Sarajevo Sonic Studija.

 


Djelo je koncipirano kao avangardni muzički teatar, čija se izvedba kreira svaki put iznova iz 57 nepovezanih stranica partiture koje nose upute za zvukove i geste koje na sceni kreira šest muzičara. 


Scenski rezutat je “šuma simbola” koja se otvara za različita tumačenja za svakoga ko ih interpretira, kao paradigma muzike koja zapravo nikada ne daje konkretna značenja i uvijek ovisi o individualnim interpretacijama.


"Šumom simbola" funkcionira i kao djelo istorijske literature, ali i kao provokacija za današnje promišljanje toga šta je muzika kao umjetnost koja se sluša, ali koja se na koncertu uvijek zapravo i gleda, ali i promišljanje toga šta je muzičar, koji proizvodi zvukove, ali u stvarnosti proizvodi i geste i pokrete koje su zapravo uvijek teatralne. 


Muzički teatar “Šumom simbola” na scenu je iznio ansambl Muzičke akademije, čelistica Belma Alić, perkusionisti Edo Golubić i Igor Magdalenić, bas Leonardo Šarić, klarinetist Vedran Tuce i pijanist Zlatan Božuta, koji su u Globokarovom transformatorskom procesu napustili područja izvođačkih zona konfora i uputili se istraživanje mogućeg u sferi performativnog u muzičkoj umjetnisti. 


U ovoj avangardnoj kompozociji oni su ostvarili umjetnikov koncept izvođača stvaraoca, a ne interpretatora, i dosegli ono to Globokar naziva najboljom izvedbom ovog djela koju je on do sada vidio. Muzička akademija u Sarajevu najavljuje ponovne postavke ovog komada za širu publiku.


U protekla četiri dana Studija Vinka Globokara, odražn je javni intervju sa umjetnikom koji je vodila umjetnička direktorica Sarajevo Sonic Studija Amila Ramović, održane su majstorske radionice Vinka Globokara za 15 studenata kompozicije sa osam partnerskih akademija, kao i koncert djela mladih kompozitora iz regije - David Mastikosa (Banja Luka), Iztok Kocen (Ljubljana), Tamara Knežević (Novi Sad), Nina Perović (Podgorica), Dragana Tabak (Banja Luka), Nikola Krstevski (Skoplje), Toni Toplan (Sarajevo), Hanan Hadžajlić (Sarajevo), koji je priredila profesorica Muzičke akademije Belma Alić.


Sarajevo Sonic Studio dio je programa redovne koncertne sezone Muzke akademije u Sarajevu, koju voide dekan Ivan Čavlović i projdekan za koncertnu djelatnost Vedran Tuce. Sarajevo Sonic Studio u protekle dvije godine su origanizirali Muzička akademija, Francuski Institut i Goethe-Institut u programu Francusko-njemačkog kulturnog fonda.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI